Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltott száma 2 011 029 fő, közülük 753 187 fő már a második oltását is megkapta. A brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a korlátozások továbbra is érvényben vannak.

6700 új fertőzött, 302 halálos áldozat

6700 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 652 433 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 302 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 737 főre emelkedett. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ennyien vannak lélegeztetőgépen

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 406 935 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 224 761 főre emelkedett. 12 346 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1492-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oltási program

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 20,5%-ot szemben a 11,2%-os uniós átlaggal. 

Az idősek oltása elsődleges

A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek több mint háromnegyede már megkapta az oltást. A kórházi oltópontokon Pfizerrel és Szputnyikkal, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával, és Modernával folytatódik az oltás.

Kezdődik a pedagógusok oltása

Csütörtökön elkezdődik a már korábban regisztrált óvodai és iskolai pedagógusok kampányszerű oltása, az érintettek az oltásra behívó SMS-t már megkapták. Éjjel újabb vakcinaszállítmány érkezett, 250 ezer adag Szputnyik vakcina. A katonai oltóbuszokon folytatják a  kistelepüléseken regisztráltak oltását.

Tomboló harmadik hullám

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány szigorította a védelmi intézkedéseket. 

Katonák és rendőrök ellenőriznek

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

Ekkor indulhat újra az ország

Az újraindítást akkor tudjuk megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva, akkor is csak fokozatos lépésekben.  Az erről szóló kormányrendelet szombaton megjelent a Magyar Közlönyben. 

Csak a vakcina lehet a megoldás

A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat. A harmadik hullám kezdete óta újabb egymillióval nőtt a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honalpon!  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Mohai Balázs