Kedden 168-an haltak meg Olaszországban a koronavírus miatt, ezzel összesen már 631 áldozata van a járványnak az országban. Csak Kínában szedett több áldozatot eddig a COVID-19 vírus.

Az eddigi legtöbb halálos áldozatot jelentették kedden Olaszországból az elmúlt 24 órára vonatkozóan kedden: a hivatalos adatok szerint 168-an haltak meg hétfő óta a koronavírus miatt. Így összesen már 631-en lettek a járvány áldozatai az országban.

A fertőzések száma 977-tel nőtt, és már 10 ezer fölött jár.  A gyógyultak száma 1000 fölé jutott, ugyanakkor 877 embert ápolnak intenzíven, ami emelkedés a hétfői 733-hoz képest.

Olaszországban hétfő este az eddigi legszigorúbb európai intézkedéseket vezették be, és lényegében lezárták az országot. A döntésre válaszul több légitársaság és ország jelezte, hogy vagy törlik az Olaszországból és Olaszországba induló járataikat vagy lezárják az Olaszországgal közös határaikat.

A külföldi állampolgárok hazajutását viszont nem akadályozzák, ezért a magyar operatív törzs is jelentős tömegek érkezésére számít Olaszország felől.

A legszigorúbb intézkedések léptek érvénybe Olaszországban

Az országban Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentése nyomán áprilisig a sportrendezvényeket is leállították, a múzeumok zárva, a sípályákat szintén bezárták. Az éttermek és a bárok reggel 6-tól délután 6 óráig lehetnek nyitva. Az iskolák, óvodák és egyetemek március 15-ig szintén zárva tartanak, de ezt feltehetőleg meghosszabbítják majd.

Magyarországon 12 fertőzött van

Eddig 12 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon. Közülük 8 iráni, 1 brit, és 3 magyar állampolgár (egy 70 éves beteg férfi és a felesége, továbbá a brit állampolgárságú beteg magyar felesége).

A magyar Operatív Törzs eddig annyit javasolt, hogy az iskolák ne tartsák meg a március 15-i rendezvényeket. Persze a tanítást nem szüntetik meg, így kérdés, van-e bármi értelme ennek a javaslatnak. A Külügyminisztérum pedig azt kéri az Olaszországban tartózkodó magyar állampolgároktól, hogy haladéktalanul jöjjenek haza. Ezzel szemben Ausztria már nem engedi be az olasz oldalról érkezőket az országba.

Kiemelt kép: illusztráció