1307 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 327 995 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9884 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 168 381 fő, az aktív fertőzöttek száma 149 730 főre csökkent.

Ennyien vannak kórházban

5619 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 403-an vannak lélegeztetőgépen. 

Őket tesztelik

Ezen a hétvégén zajlik az óvodai és iskolai dogozók gyorstesztelése a kormányhivatalok szervezésében. Így a tesztelésre jelentkezett köznevelésben dolgozók az óvoda- és iskolakezdés előtt megtudjhatják, ha esetleg fertőzöttek. A cél továbbra is az, hogy az óvodák és iskolák működése zavartalan legyen és a kisgyermekes szülők dolgozni tudjanak – írja a hivatalos koronavírus tájékoztató oldal.

Oltják az egészségügyi dolgozókat

Mint ahogyan arról a LikeNews is beszámolt elkezdték beoltani Magyarországon koronavírus ellen az egészségügyi dolgozókat. Mint ismert eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések.

Újabb vakcinák várhatók

koronavírus tájékoztató oldal híradása szerint az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra eddig közel 600 ezren regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton.

Ezt gondolja Karácsony Gergely

A koronavírus elleni oltás jelenthet egyedül megoldást ahhoz, hogy túl legyünk a járványon, és dolgozni kell a vakcina iránti bizalom növekedéséért – írta a budapesti főpolgármester szerdán a Facebook-oldalán.

A vakcina az egyetlen megoldás?

Arra, az alighanem mindenkit foglalkoztató kérdésre, hogy mikor és hogyan leszünk túl a koronavírus-járványon, a válasz világos: “a vakcina jelenthet egyedül megoldást” – fogalmazott Karácsony Gergely, aki ugyanakkor felvetette: mégis miért vannak olyan sokan, akik a felmérések tanúsága szerint nem akarják beoltatni magukat.

A bizalom a kulcs

Szerinte a kulcs a bizalom. A kormányoknak, önkormányzatoknak, tudósoknak, orvosoknak és tudós orvosoknak most mind azon kell dolgozniuk, hogy a vakcina, az oltás iránti bizalom növekedjen – írta a politikus. A bizalom pedig csak és kizárólag tiszta, egyenes és őszinte beszéddel, a tények ismertetésével és tiszteletével, együttműködéssel és partnerséggel állítható elő vagy pontosabban: állítható helyre.

Mindenkit arra biztat: oltassa be magát

Karácsony Gergely közölte, ő mindenkit arra biztat majd, hogy oltassa be magát, bízzon az Európai Unió által biztosított vakcinában.

Ez lenne a kormány feladata

Ha a kormány kész és képes változtatni a járványkezelésén és annak kommunikációján, akkor minden egyéb “vitánk, minden súlyos nézetkülönbségünk ellenére” a fővárosi önkormányzat – és alighanem az ország minden önkormányzata – kész és képes együttműködni a kormánnyal annak érdekében, hogy az oltással, a vakcinával kapcsolatos bizalom érdemben növekedjen az országban – zárta bejegyzését a főpolgármester.

Orbán Viktor: Magyarország technikailag készen áll a tömeges és gyors oltásra

Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az országba – mondta Orbán Viktor.

Ennyi vakcina van most itthon

A kormányfő hangsúlyozta, jelenleg 35 ezer ember beoltására alkalmas vakcina áll rendelkezésre, amelyet a kormány oltási terve alapján az orvosok és más, az egészségügyben dolgozók kapnak meg elsőként.

Választási helyszínek

Kiemelte, amennyiben hirtelen több millió vakcina állna rendelkezésre, akkor azok beadása a több mint tízezer választási helyszínen történhetne meg, az állampolgároknak tehát oda kellene menniük, ahol szavazni szoktak.

Több millió vakcina nem várható

Orbán Viktor megjegyezte ugyanakkor, mostani tudásuk szerint nem várható rövid időn belül több millió vakcina, mivel jelenleg a gyártók sem tudnak megbízható szállítási mennyiségeket és időpontokat mondani.

Orbán szerint a második hullámot megfékeztük

A koronavírus-járvány második hullámát „megfékeztük”, és most az a feladat, hogy ne tudjon elindulni egy harmadik hullám – mondta Orbán Viktor.

Sikerült leszorítani…

A kormányfő a második hullámról úgy fogalmazott, „sikerült leszorítanunk, ha még nem is semlegesíteni, de most már földharc van, (…) levittük a birkózószőnyegre”.

A korlátozások kérdése

Orbán Viktor nehéz kérdésnek nevezte, hogy a vakcina érkezése előtt lehet-e lazítani a korlátozásokon, mivel ha nem érkezik meg időben az oltóanyag, akkor egy újabb fertőzési hullám indulhat.

Harmadik hullám?

„Nyitni is szeretne mindenki, nagy bennünk a vágy, hogy megszabaduljunk ettől a nyomorúságtól, ugyanakkor, ha nem jól ütemezünk, akkor még egy harmadik hullám is bekövetkezhet” – mondta.

Kiemelt kép: MTI