1569 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 363 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 291 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 249 003 fő, az aktív fertőzöttek száma 102 156 főre csökkent. 3669 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen.

Ennyien kaptak oltást

Eddig 161 215 fő kapott oltást, közülük 26 293 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása napokon belül lezárul, mától az idősotthonokra összpontosulnak az oltások. Az a cél, hogy a következő napokban minden idősotthonba és bentlakásos szociális intézménybe eljussanak az oltócsapatok. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Magyar gyógyszer segíthet

Az állatokon elvégzett tesztek alapján úgy tűnik, hogy a koronavírus elleni magyar fejlesztésű készítmény megakadályozza a súlyos megbetegedést – mondta Kacskovics Imre, immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja kedden Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Előállították

A gyógyszerfejlesztési konzorcium vezetője a műsorban elmondta, hogy a Richter Gedeon Nyrt. szakembereinek sikerült előállítaniuk azt a vegyületet, amelyet még tavaly márciusban megterveztek – írja az MTI.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hörcsögökön tesztelték

A sejtkísérletek bebizonyították, hogy az új szer használata mellett a vírus nem képes a fertőzésre – közölte. Ezt követték az állatkísérletek, amelyek szintén biztatóan zárultak: a koronavírussal megfertőzött hörcsögöknél a gyógyszer hatására nem jelentkeztek súlyos tünetek.

Ősszel embereken is tesztelhetnek

Az állatkísérleteket még többször megismétlik, majd következnek a toxikológiai vizsgálatok, és végül – várhatóan ősz végén – az embereken végzendő klinikai tesztek.

A gyógyszer

A gyógyszer egy olyan “antitestféle”, mint amilyet a szervezet is előállít a védőoltás hatására, ugyanakkor nincs szükség egy hónapra a védettség kialakulásához, hanem a befecskendezéstől számított 12 óra múlva már ellenállóvá teszi a szervezetet – emelte ki.

Meghalt egy idős férfi, miután megkapta a vakcinát

Szlovákiában meghalt egy idős férfi, miután beoltották a koronavírus elleni vakcinával – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség kedden.

Több betegsége is volt

A 79 éves férfi több krónikus megbetegedésben is szenvedett, és a boncolás során azt állapították meg, hogy ezek voltak a halálának elsődleges okai, ugyanakkor az oltás nemkívánatos mellékhatásaiként fellépő láz és elgyengülés is hozzájárult a halálához – írta a szlovák hírügynökség az Állami Gyógyszerfelügyeleti Intézet (SÚKL) tájékoztatására hivatkozva.

“Lehetséges” az összefüggés

Az intézet az oltás és az elhalálozás közti okozati összefüggést “lehetségesnek” minősítette, ami közepes valószínűséget jelez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a hasonló esetek jellemzésére felállított 5 fokozatú skálán – írja az MTI.

Egyénileg kell megítélni

A SÚKL szóvivője az eset kapcsán kiadott állásfoglalásában hangsúlyozta: az oltás szükségességét egyénileg kell megítélni a több krónikus megbetegedéssel küzdő időskorú személyek esetében, akiknél az enyhébb nemkívánatos mellékhatások is egészségügyi nehézségeket okozhatnak.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció