Site icon LikeNews

Koronavírus: Még tegnap éjfél előtt kihirdették az új korlátozások részleteit – Mutatjuk a szigorú szabályokat és tiltásokat!

Mint ahogyan arról a LikeNews is beszámolt a Kormány értékelte Magyarország járványügyi helyzetét és az eddig meghozott intézkedéseket, ennek alapján megállapította, hogy az eddig meghozott intézkedések fenntartása mellett újabb védelmi intézkedések bevezetése vált szükségessé, melyek célja, hogy csökkentsük a koronavírus megbetegedések számát és a kórházakra nehezedő terhet.

Szigorítások

Ennek értelmében jelentette be a szigorításokat Orbán Viktor, aki tegnap arról is számot adott közösségi oldalán keresztül, hogy az Országgyűlés elfogadta a rendkívüli jogrendet.

Kijárási tilalom

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. A munkába járáshoz szükséges igazolás innen tölthető le. A rendelet részletei tegnap éjfél előtt nem sokkal jelentek meg a Magyar Közlönyben, ami itt találtható.

A szerda nulla órától életbelépő intézkedések a következők:

A szabadban mindenki sportolhat

Minden szabadidős létesítmény bezár:

Az oktatás

A magánélet kérdése

A kötelező maszkviselés

Az éjszaka megjelent rendelet legfontosabb pontjai:

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles maszkot viselni:

Ügyfélfogadási időben maszkot kell viselni a:

Kötelező továbbá:

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben történő munkavégzés során, vendégként orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Kötelező a maszkviselés még az:

Az egészségügyi intézmény területén – kivéve a kórteremben fekvő betegeket – mindenki köteles a maszkot viselni, orrot, szájat elfedő módon. (Az egészségügyi intézményben ápolt beteg az elhelyezésére szolgáló kórteremben nem köteles maszkot viselni.) Szociális intézményben az ott foglalkoztatottaknak az ellátottakkal való közvetlen érintkezéskor, vagy ha tartósan 1,5 méteren belüli távolságban tartózkodnak az ellátottakkal, az ellátottaknak a közösségi programok alkalmával és a közösségi terekben való tartózkodás esetén lehetőség szerint maszkot kell viselniük.

Kijárási korlátozás, közterületek:

Este 8 óra és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Kivételek:

Munkáltatói igazolás szükséges

A rról, hogy valaki joggal tartózkodik az utcán, munkáltatói igazolás szükséges, hogy ez milyen legyen, azt a kormány weboldalán teszik közzé! A sportolóknak is kell tudniuk igazolást felmutatni, ha éjjel az utcán vannak!

Az egyéni szabadidős tevékenység megengedett

Tilos a közterületen, illetve a nyilvános helyeken a csoportosulás, illetve a gyülekezés. Tilos a közterületen, a nyilvános helyen, valamint a sportpályákon a csapatsportok – különösen a labdarúgás, a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda – gyakorlása. Megengedett viszont az egyéni szabadidős tevékenység.

A rendezvényekről

Mindenfajta rendezvény tilos, kivéve a zártkapus sportrendezvényeket (a megfelelő szabályok betartásával) és a családi rendezvényeket, azonban fontos: temetésen jelenlévők száma nem haladhatja meg az ötven főt. A házasságkötésnél kizárólag ők lehetnek jelen:

Éttermek, üzletek:

Az éttermekben vendégek nem tartózkodhatnak, csak a dolgozók, illetve azok a vásárlók, akik elvitelre készített ételért mennek oda. Az üzemi éttermek, iskolai menzák és szálláshelyek éttermei, kórházi büfék nyitva maradhatnak, de ezeken a helyeken sem lehet kiszolgálni senkit, aki csak úgy betér az utcáról, tehát iskolába csak a tanulókat, dolgozókat, szállodában csak a vendégeket lehet kiszolgálni. Üzleti úton lévőket, oktatási tevékenységet végzőket és szolgálati érdekből adott esetben elhelyezett rendőröket, katonákat, rendészeti szervek tagjait, átvezényelt egészségügyi dolgozókat fogadhatnak a szállodák, turistákat nem.)

A lottozók, dohányboltok sem lehetnek nyitva este 19 üra után

Este 19 órától hajnali ötig zárva tart, vendégeket nem szolgálhat ki egyetlen üzlet, lottózó és nemzeti dohánybolt sem! Viszont gyógyszertár, benzinkút éjjel is nyitva lehet.

Tilos kinyitnia, csak dolgozók tartózkodhatnak a következő helyeken:

Tilos kinyitnia a: vendégek előtt a:

Csomagküldés, illetve kiszállítás:

A rendelet egyszerűsíti a vállalkozások helyzetét: kiszállítást bárki, bármely cégnek, vagy a vállalkozás saját magának is végezhet, külön engedély nélkül, a lakosság ellátása, a napi ellátási cikkek és élelmiszer kiszállítása céljából. A csomagküldést végző csak kössön szerződést a vállalkozással és dolgozhat is!

A rendelet teljes szövege megtekinthető és letölthető itt!

Exit mobile version