Mint ahogyan arról a LikeNews is beszámolt Orbán Viktor az M1-en kedd este újabb korlátozó intézkedésekről beszélt, amik között szerepel, hogy mostantól kötelező lesz a maszk a közterületeken is.

Kötelező lesz, de…

Nos, ez valóban így is van, ahogy a miniszterelnök mondta, ám nem sokkal az interjút követően Magyarország Kormánya oldalán megjelent egy helyesbítést, ami a következőket tartalmazza:  a rendelkezés a 10 ezer főnél nagyobb települések egyes közterületeire vonatkozik, és a polgármesterek dönthetik el, hol alkalmazzák ezt a lehetőséget.

Mit jelent ez?

Röviden és tömören azt, hogy egyelőre senkinek fogalma sincs arról, hogy valójában hol is kell pontosan maszkot viselni, már ami a közterületeket illeti. Erről vélhetően a polgármesterek fognak rövid időn tájékoztatást adni, bár mi egyfajta káoszt azért borítékolunk a téma kapcsán.

Mi is történt az elmúlt napokban?

A járvány egyértelműen felszálló ágban van, erről Müller Cecília és több ízben beszámolt az operatív törzs sajtótájékoztatóin is minden bizonnyal ez indokolta az egyre szigorodó szabályokat, a rendkívüli jogrendet és a kijárási tilalmat is. Mint ismert kedd éjféltől lép életbe a kijárási tilalom, melynek értelmében este 8 és hajnali 5 óra között mindenkinek otthon kell lennie.

Erről beszélt Orbán az M1-en

Kapcsolatban maradtunk a többi európai országgal, Magyarországon is az történik, mint a többi országban járványügyben – közölte Orbán Viktor miniszterelnök az M1 televíziónak adott kedd esti interjújában, hozzátéve, Ausztriára továbbra is laboratóriumként tekint az ország.

50 százalék az esély

Arra a kérdésre, hogy miért várt ennyit az intézkedésekkel a kormány, azt mondta, “folyamatosan keresni kellett a pillanatot, azt tudom mondani, hogy 50 százalék az esélye annak, hogy az egészségügyi ellátórendszer kitart. Az egészségügyi személyzet száma véges. Ezeket a döntéseket ebben a pillanatban kellett meghozni, amikor 50 százalék az esély. Mert ez nagyon kevés” – ecsetelte.

ELFOGADTA AZ ORSZÁGGYŰLÉS A RENDKÍVÜLI JOGREND: Szavazott az Országgyűlés a rendkívüli jogrendről: íme, az eredmény

Ausztria után

Magyarország “egyhetes időeltolódással követi” Ausztriát, de lélegeztetőgépben például jobban áll. “De nem lehet egy embernek akárhány gépet figyelni, van egy határ, így kell elképzelni, hogy lehet, nincs elég orvos vagy szakápoló” – fogalmazott.

Éjféltől lépnek életbe a szigorítások

Az összeomlást értelmezve elmondta, az akkor következhetne be, ha a betegek “csak fekszenek” a kórházi ágyban, épp a nagy kockázat miatt kellett a szigorító intézkedéseket meghozni, ésmedikusokat, orvostanhallgatókat szolgálatba állítani. Hogy alábecsülte-e a járványveszélyt ősszel, arra reagálva azt mondta, a fegyelem “eddig volt elég”, szerda nulla órától élnek a szigorító intézkedések.

A bölcsességre alapoznak

Orbán bízik az emberek “közbelátásában”, és abban, hogy a boltokban nem alakulnak ki tömegjelenetek, itt mindenkinek a bölcsességére szeretne alapozni. A fontos, mégis zárt kapus futballmérkőzésekkel (elsősorban: Magyarország-Izland, Ferencváros-Barcelona) kapcsolatban azt mondta, “most nem lehet a kocsit a lovak elé fogni”, az élet védelme mindennél fontosabb.

Beszéljenek a gyerekekkel a szülők

Volna egy kérésem a szülőkhöz – mondta. A 14-18 éves gyerekek elég komoly emberek ahhoz, hogy beszélni kell a fejükkel. Kell néhány komoly mondatra időt és figyelmet keríteni, mert bajt hozhatnak a család nyakára. Tudom, hogy ez súlyos, gyászos és búskomor, de ha a szülő, nagyszülő meghal a családban, az pótolhatatlan veszteség – közölte.

Belefáradtunk a védekezésbe

Sokan belefáradtak a védekezésbe, de szerinte a magyar “kultúrnép”, márciustól kezdődően az alakult ki benne, hogy “menni fog”, a szigor, a büntetés és a belátás együttesen fogja meghozni az eredményt. “Nincs bennem kétség, hogy közelebb van a vakcina, mint tavasszal volt, a megoldás márpedig a vakcina.A megoldás az, ha a vírust megöljük. Nincs már messze. Tavasszal erről még nem tudtunk semmit” – mondta.

Ekkor érkezik a vakcina

És hogy meddig kell várni a védőoltásra? A tőzsdei számok és a hétfői bejelentések nem ok nélküli optimizmust keltettek a világban. “Két időpontról beszélünk, december vége, január, amikor az Európai Unióból, de talán máshonnan is érkezik oltás, amelyből valamennyi embert be tudunk oltani. Tömeges szállítás viszont nem lesz hamarabb, mint április.” Az első szállítmányból a kórházi dolgozók, az infrastruktúrákat üzemeltetők és talán a betegség által legveszélyeztetettebb emberek kaphatnak – tette hozzá.

Gyors eredmények?

Két hét múlva már arról is tud beszélni, hogy a mostani szigorítás milyen eredményekkel jár, reménykedik, hogy “karácsony táján már szabadulhatunk”. A miniszterelnök úgy gondolja nem lehet a gazdaságot “vagy” az egészséget megvédeni, a kettőt egyszerre kell. “Olyan segítséget akarok adni az embereknek, hogy élhessék azt az életet élni, amit szeretnének. Ezért van az, hogy a középiskolákban zárunk, de az általános iskolákban nem, mert annak tágabb kihatásai vannak. Munkánk legyen, egészségesek legyünk, normális életünk” – zárta sorait.

A kedd éjféltől hatályos járványügyi szigorítások listája így néz ki:

 • Minden gyülekezés és rendezvény tilos.
 • Bezárnak az éttermek, kivéve az üzemi jellegűek, csak házhoz szállítás lehetséges.
 • Az üzleteknek és a fodrászatoknak, illetve az egyéb kisipari szolgáltatásoknak este 7-kor be kell zárniuk.
 • A szállodák nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti utazókat.
 • Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tíz fő vehet részt.
 • Esküvőket csak lakodalom nélkül lehet megtartani. Az egyházi és polgári szertartásokon csak a lebonyolításban részt vevők, illetve a családtagok közül a szülők, a testvérek és a tanúk vehetnek részt.
 • Temetéseket legfeljebb 50 fővel tarthatnak.
 • A sportrendezvényeket csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni. Szabadtéren az egyéni sportolást engedik, azonban az amatőr csapatsport tilos.
 • A szabadidős létesítményeket, fitnesztermeket, fedett uszodákat, színházakat, múzeumokat, állatkerteket be kell zárni.
 • A felsőoktatás csak online formában működhet, és bezárnak a felsőoktatási kollégiumok is. A középiskolákban 8. osztály felett digitális oktatásra térnek át. A bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.
 • A kórházi, a bölcsődei dolgozókat, illetve a pedagógusokat mostantól hetente célzottan tesztelik koronavírus gyorsteszttel.

Kiemelt kép: Illusztráció