2020 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 385 755 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 93 beteg

Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 636 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 293 542 fő, az aktív fertőzöttek száma 78 577 főre csökkent. 3771 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Oltások

Eddig 330 745 fő kapott oltást, közülük 124 423 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége már oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcinával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával). Emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdték a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket (Szputnyik-vakcinával). A csütörtökön érkezett vakcinaszállítmányokkal jövő héten folytatódik az oltás.

Oltják a 60 év alatti krónikus betegeket

Negyedik körben, ezen a héten megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.  2040 háziorvos kapott 1-1 db ampulla AstraZeneca-vakcinát, amelyből 10 embert tudnak beoltani. A mostani oltási szakaszban a háziorvosok értesítik az oltandókat az oltás pontos helyéről és időpontjáról. Kérjük, hogy az előre egyeztetett időpontra  pontosan érkezzenek az oltásra, hogy a csoportosulást, a tumultust  elkerüljék a rendelőkben és a kórházi oltóponton! A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált. 

Jön a védettséget igazoló okmány

A kormány szerdán döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről. A legfontosabb részleteket egy pénteken megjelenő kormányrendelet rögzíti – közölték a kormány honlapján péntek este.

Ezt írták a kormányzati oldalon

A kormany.hu oldalon azt írták: a kormányrendelet alapján háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget: ha valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről vagy nem készült erről teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az állam hivatalból postázza

Kiemelték: ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítását külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát.

FRISS! Döbbenetes adatokat tett közzé a magyar politikusnő: itt halt meg minden negyedik koronavírus áldozat a második hullámban

Ha valaki már korábban átesett a betegségen

Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét – tették hozzá. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigéngyorstesztje lett, miután korábban pozitív tesztje vagy tesztjei voltak.

Az érvényesség

Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert például tünetmentes vagy enyhetünetes volt és otthoni karanténban maradt -, akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. Közölték: a védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítását külön nem kell kérni. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán