Kormányrendelet mondja ki, hogy kifejezetten tilos tanítási szünetet elrendelni a koronavírus miatt. Az egyik pedagógus szakszervezet szerint csak így előzhető meg, hogy a gyermekek, óvodák, iskolák ne legyenek terjesztői a vírusnak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete  szerint be kell zárni a közoktatási, köznevelési intézményeket, hiszen a koronavírus-fertőzés valószínűsége átlagosan csak 8 százalékos, de családon belül és zárt csoporton belül ennek akár hatszorosa is lehet a fertőzés veszélye. A fiatal korosztály megbetegedési rátája szerencsére alacsony, észrevétlen vírushordozóként azonban nagy veszélyt jelenthetnek a vírus terjedése szempontjából.

A Szűcs Tamás elnök által jegyzett közlemény szerint minden fronton nagyon fontos lenne a megelőzés, az, hogy a gyermekek, az óvoda, iskola ne legyen terjesztője a vírusnak, hiszen sok helyen még mindig nincs kézfertőtlenítő, de van, ahol a szappan és a kéztörlő is hiányzik. Azt a tényt sem szabad figyelmen kívül, hagyni, hogy a pedagógusok átlagéletkora már igen magas, és sok intézményben a nyugdíjas kollégák alkalmazásával tudják csak enyhíteni a tanárhiányt.

A PDSZ szerint szerdán Gulyás Gergely miniszter a közvéleményt megtévesztő, fölösleges és pánikkeltő állítással állt elő, amikor azt mondta, az iskolák bezárása miatt meg kellene ismételni a tanévet. A szakszervezet szerint  nincs ilyen kötelezettség.

A szülők petíciót indítottak

Közben az interneten elindult egy aláírásgyűjtés, amelyben a szülők és pedagógusok kérik, hogy rendeljenek el tanítási szünetet.

„Kérjük Magyarország Kormányát, hogy sürgősen tegyen határozott és drasztikus lépéseket a koronavírus terjedésének megfékezésével kapcsolatosan az oktatási intézményekben! Függesszék fel az bölcsődék, óvodák működését, az általános iskolákban, középiskolákban és egyetemeken az oktatást! Az intézmények szükség szerint  azoknak az óvodásoknak, kisiskolásoknak, akiknek a felügyeletét otthon semmiképpen sem tudják megoldani a szülők, biztosítson ügyeletet, de az intézmények látogatása ne legyen kötelező és az oktatás egy időre SOS álljon le, nagyobb tanulók esetében történjék online. Köszönjük szépen!”

A szülők és a pedagógusok többsége azért szeretne oktatási szünetet, mert úgy gondolják, rendkívüli veszélynek vannak kitéve a diákok, a tömegközlekedési eszközökön.

A petíciót több ezren írták eddig alá, amelyhez itt lehet csatlakozni.

Kiemelt kép: illusztráció