Több napig védőfelszerelés nélkül látták el az egyik koronavírusos fertőzöttet a Szent János Kórház dolgozói, miután a Szent Lászlóból hozzájuk irányították a lázas nőt.

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentették be, hogy az egyik fertőzött nem járt külföldön és nem is volt kapcsolatban koronavírus fertőzöttel. Erről a BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt. Az illetékesek azonban nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy a Szent János Kórház dolgozói kaptak-e megfelelő védőfelszerelést, valamint, hogy végeztek-e náluk koronavírus tesztet.

444.hu megtalálta a dolgozókat, akik elmondták: a beteggel érintkezett ápolók nem kaptak megfelelő védőfelszerelést, tesztet sem végeztek rajtuk azóta, és továbbra is beosztják őket dolgozni. Ez azt jelenti, hogy a koronavírusos nővel kapcsolatba került egészségügyi dolgozók folyamatosan érintkeznek más betegekkel is.

A dolgozók arról is beszéltek, hogy a fertőzött nő szombat este lázra panaszkodva jelentkezett a kormány által működtetett zöld számon. A betegért mentőt küldtek, és elszállították a Szent László Kórház koronacentrumába, ahol iráni betegekkel együtt várakozott hosszasan. A protokoll alapján végül arra jutottak, hogy a nő valószínűleg nem koronavírusos, ugyanis nem találkozott potenciális betegekkel és külföldön sem járt. 

Ennek okán tesztet sem végeztek rajta, hanem még aznap éjjel a lakhelye szerint illetékes János Kórházba szállították, ahol egy külön szobában helyezték el. Egy kórházi dolgozó arról beszélt, hogy a Szent László kórházban nem is kérdezték ki jól a beteget, mert, mint utólag kiderült, járt külföldön: síelni volt az olasz határ mellett.

Mivel ezt sokáig senki sem tudta, a Szent János Kórház dolgozói napokig úgy vizsgálták, mint egy sima beteget, akinél nem áll fent a koronavírus veszélye.

Kedden azonban kiderült, hogy a nőnek tüdőgyulladása van, ekkor küldtek a koronacentrumból egy tesztet. Csütörtökön derült ki, hogy a beteg koronavírus-fertőzött, így még aznap visszaszállították a Szent Lászlóba. Mindez azt jelenti, hogy az ápolók szombat estétől csütörtök reggelig megfelelő védőfelszerelés nélkül ápolták és végeztek vizsgálatokat a koronavírussal fertőzött nőn.

Az egészségügyi dolgozókon azóta sem végeztek koronavírus tesztet, kérésüket megtagadták, mondván, nem valószínű, hogy tizenöt percig vagy esetleg tovább tartózkodtak volna egy helyiségben a beteggel, így az intézmény nem kap további teszteket.

A csütörtök délutáni beosztottakat a kórházban tartották, egyelőre nem tudják, meddig kell maradniuk. A többi kollégát, akik kapcsolatba léptek a beteggel, továbbra is várják munkavégzésre, van, akinek már péntek reggel munkába kell indulnia.

Kiemelt kép: Szent János Kórház