Az orosz tudósok egy része teljesen elfogadhatatlannak és nevetségesnek nevezte a Sputnyik V elnevezésű oltás fejlesztésének folyamatát. Nyílt levélükben az oltás biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatos adatok hiányosságaira hívják fel a figyelmet. Közben a budapesti Honvéd Kórházban már megírták a dolgozóknak: idén elérhető lesz az amerikai-német fejlesztésű Pfizer-féle védőoltás, aki kéri ingyen megkaphatja.

Nem adtak ki adatokat

A független orosz lap, a The Moscow Times tudósítása szerint a kutatók kifogásolják, hogy a vakcinát fejlesztő, az állam üzemeltette Gamaleja Intézet annak ellenére sem oszt meg adatokat az oltásfejlesztésről, hogy azt többször nyilvánosan kérték tőlük, ezzel félelmeket ébresztenek az oltás hatékonyságával és az esetleges politikai beavatkozással szemben – írja összefoglalójában az Infostart.hu

Aggályok

Az orosz lap szerint az első aggályok már a klinikai kísérletek második fázisában felmerültek: a publikált nyári adatok szerint mindössze 76 önkéntes vett részt ezekben, ennek ellenére továbbléptek a harmadik fázisú tesztek és a tömeges használat irányába.

Kritizálják a tudósok

A tudóscsoport azt kritizálja, hogy Oroszország úgy kezdte meg a tömeges oltást, melyben egyelőre az egészségügyi dolgozók és a hatvan évnél fiatalabb tanárok kérhetik immunizációjukat, hogy a széles körű klinikai teszteknek még az elején járnak.

Sérti az alapvető sztenderdeket

“Teljesen elfogadhatatlan – sőt, nevetséges – politikai tett úgy versenyhelyzetet kialakítani az oltások között, hogy az az alapvető tesztelési sztenderdeket sértse”– írta Vaszilij Vlasszov, epidemiológus, az orosz külügyminisztérium és a WHO korábbi tanácsadója vezette tudóscsoport.

Veszélyeztetik az oroszok egészségét

Véleményük szerint a verseny Oroszország politikai céljainak túszává tette az oltás fejlesztőit. “Mindez veszélyezteti a vakcina megfelelő tesztelését, ezáltal az oroszok egészségét” – fogalmaztak.

Túl kevés adat

A Szputnyik V tesztelésével kapcsolatosan a gyártó, a Gamaleja Intézet valóban kevés adatot tett közzé. A 92 százalék körüli hatékonyságot 39 megbetegedés alapján határozták meg, melyből 31 következett be a placebocsoportban – írja a BudapestKörnyéke.

Másként számoltak

Nem adták közre az önkéntesek életkorát és demográfiai megoszlását sem, illetve a megszokottól eltérően nem ugyanannyi embernek adtak be vakcinát és placebót: az arány 3:1-hez volt 1:1-hez helyett.

Megkérdőjelezi az oltást

“Úgy gondoljuk, hogy a rossz módszertan, a tanulmány hibái, az adatelemzési hibák és a tanulmány rossz leírása megkérdőjelezik az oltás biztonságosságáról és hatékonyságáról szóló következtetéseket”– írták az orosz tudósok.

Közös tesz a britekkel

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett oltásának eredményességi mutatóinak ismertetését követően a Gamaleja Intézet felajánlotta a briteknek a Szputnyik V vakcinával együtt történő tesztelés lehetőségét, hiszen mindkét oltás adenovírus virális vektorát használja. Az AstraZeneca az orosz vakcina gyártójának oldala szerint elfogadta az ajánlatot és még az idei évben elkezdik a közös tesztet.

Kezdik az oltást a Honvéd Kórházban

Közben friss hír, hogy még az idén elkezdhetik a covidosokat kezelő egészségügyi dolgozók beoltását Magyarországon – írja a 444.hu. Ezt erősíti az a körlevél is, amit a budapesti Honvédkórházban küldtek ki.  Ebben azt a jó hírt osztják meg, hogy nemsokára elérhető lesz a Pfizer-es COVID védőoltás, és jelentkezzenek már most azok, akik beadnánk maguknak. Az oltás önkéntes és ingyenes lesz. 

Kiemelt kép: illusztráció