Szabadon járkálnak az egri vízilabdázók, miközben vasárnap tértek haza Észak-Olaszországból, a koronavírus európai epicentrumából.  Miközben a környékről érkezett gimnazista kirándulócsoportot  két hétre karanténba zárták.

Tizenegy diákot, két tanárukat és buszuk két sofőrjét két hétre elkülönítették a Szent László Kórházban, miután ők is a koronavírus-fertőzéssel sújtott olasz Lombardia tartományában jártak. A csapatot hétfőn zárták karaténba. Az esetről a BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt.

Az eset azért jött ismét elő, mert az ugyanazon a környéken nemzetközi kupameccset játszó ZF Eger vízipólósainak nem kellett bevonulniuk, ők vasárnap simán hazajöhettek – írta a 444.hu. A lapnak nyilatkozott Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kapus, az egri klub elnöke, azt mondta,a pénteki kiérkezésükkor még nem terjedtek el a járvány olaszországi kitöréséről szóló hírek, ezért csak a szokásos reptéri orvosi ellenőrzésen estek át. Utána, a híreket hallva, kerülték a nyilvános helyeket.

Az egriek vasárnap érkeztek vissza Magyarországra repülőgéppel. Eközben Bresciában is korlátozó intézkedéseket vezettek be, például lezárták azt a medencét, melyben a magyarok előző nap kiálltak az AN Brescia ellen.

Dabrowski Norbert edző időközben interjút adott a klubhonlapnak, melyben azt mondta, Ferihegyen átestek „egyfajta vizsgálaton”, de azon mindent rendben találtak, és engedték, hogy folytassák az útjukat. Ez azért is meglepő, mert az ugyanarról a környékről hazaérkező diákcsapatot másnap azonnal két hét karantén várta a Szent László Kórházban.

Az egri polgármester és a pólóklub már nem vette ennyire lazán az ügyet: a polgármester kezdeményezésére a hétfői edzés elmaradt, és felvették a kapcsolatot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatalával.

„A mai napon egyesével elvégezték a szükséges kockázatelemzést minden érintetten” – Szécsi Zoltán, és rövidesen az is kiderült, mit takar ez pontosan: a Heves megyei kormányhivatal Népegészségügyi főosztályának emberei minden Bresciában járt sportolóval és vezetővel kitöltettek egy egészségügyi kérdőívet.

Az eredményekről maga Szécsi értesítette a lapot, mint mondta, „a kiértékelés megtörtént és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélye alapján kedden este megkezdhetjük edzéseinket”. Szécsi arról is beszámolt, hogy az érintetteket a további 12 napban folyamatosan figyelik majd és naponta kétszer fogják mérni a testhőmérsékletüket.

Koronavírus: Milyen tünetei vannak, kikre veszélyes és hogyan lehet megelőzni? Ide kattintva minden fontosat megtudhatsz!

A LikeNews.hu cikkeit a koronavírus járványról ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: egrivizilabda.hu