A mentőszolgálat folyamatosan készenlétben áll, beszerezték a védőeszközöket. A miniszter szerint a legfontosabb, hogy megakadályozzák a koronavírus megérkezését az országba. Ha mégis ideérne, mit tehetünk ellene? Milyen tünetei vannak, kire veszélyes és hogyan védekezhetünk ellene?  

Milyen tünetei vannak a koronavírusos fertőzésnek?

A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez: láz, fáradékonyság és gyengeség, légzési nehézségek, légszomj, száraz köhögés. Jelenleg nem áll rendelkezésre gyógyszer koronavírus ellen, de az emberi erőforrások minisztere szerint több ország is foglalkozik az oltóanyag kifejlesztésével.

A koronavírus okozta fertőzés lefolyása, szövődményei

A koronavírus okozta fertőzés az esetek nagyjából 75-80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémájuk, cukorbetegségük volt vagy idősebbek.

A betegség lappangási ideje 1-14 nap. A koronavírus a lappangási idő alatt is képes továbbterjedni. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet – írja az egészségkalauz.hu.

Nincs rá gyógyszer

Jelenleg nincs olyan gyógyszer, ami specifikusan a koronavírus okozta fertőzés ellen van. A kezelés éppen ezért a tünetek enyhítését, az életfunkciók stabilitásának megőrzését célozza. A szakemberek folyamatosan vizsgálják, hogy milyen hatással vannak a vírusra az ismert antivirális szerek. Mivel vírusfertőzésről van szó, a koronavírus ellen teljesen hatástalanok az antibiotikumok.

Hogyan lehet megelőzni a koronavírus fertőzést?

Mivel a náthához, szezonális influenzához hasonló, cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegségről van szó, a megelőzéséhez hasonló szabályokat kell betartani.

  • Rendszeresen és alaposan mossunk kezet szappannal, alkalmanként legalább 20-30 másodpercig.
  • Ha nincs lehetőségünk a szappanos kézmosásra, alkalmazzunk alkoholos fertőtlenítő kéztisztító zselét.
  • Tüsszentéskor, köhögéskor tegyünk zsebkendőt az arcunk elé, vagy köhögjünk, tüsszentsünk a könyökhajlatunkba!
  • Kerüljük a zsúfolt helyeket.
  • Viseljünk az orrot és a szájat takaró arcmaszkot.
Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén Fotó: MTI/Soós Lajos 

Gőzerővel készülnek a szájmaszkok

A belügyminiszter azt is elmondta, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben három műszakban gyártanak védőfelszereléseket, ez műszakonként 25 ezer darabot jelent. A miniszter szerint jelenleg is van elég védőfelszerelés – maszk, kesztyű, védőruha – az egészségügyi intézményekben. Mint mondta, védőfelszereléssel ki tudták segíteni a szomszédos országokat, sőt Kínába is juttattak.

Esetleges fertőzés esetén hová kerülnek a betegek?

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta: Most az elsődleges feladat annak megakadályozása, hogy a vírust valaki behurcolja az országba, azonban ha ez megtörténik, arra a Dél-pesti Centrumkórház – kijelölt intézményként – és a többi egészségügyi ellátó is fel van készülve.

Elkészítették azokat az eljárásrendeket, amelyeket ilyen helyzetben alkalmazni kell, ezeket eljuttatták a kórházakhoz, a háziorvosokhoz, az önkormányzatokhoz és a járási kormányhivatalokhoz is. Rendelkeznek a megfelelő készletekkel, amelyek a védekezéshez kellenek.

A miniszter szerint megfelelő számban állnak rendelkezésre lélegeztetőgépek, illetve más, légzést segítő eszközök. 1,2 millió szájmaszk áll rendelkezésre, azokat szétterítik majd az országban.

Készenlétben vannak a mentők

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója sajtótájékoztatón elmondta, a mentőszolgálat folyamatosan készenlétben áll, beszerezték a védőeszközöket; a gyanús esetek kórházba szállítása nem befolyásolja a napi mentést.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa azt mondta, továbbra is tünet- és panaszmentes az a hét magyar, akiket francia segítséggel szállítottak Budapestre Vuhanból. Nekik a jövő hét végén telik le a karantén, addig a hozzátartozók sem látogathatják őket.

MTI/LikeNews – Kiemelt kép: Budapest Airport és a hatóságok által életbe léptetett fokozott egészségügyi ellenőrzéshez társuló fertőtlenítés bemutatója a Liszt Ferenc-repülőtéren – Fotó: MTI/Balogh Zoltán