Szerda 15 órától veszélyhelyzetet rendelt el a kormány az egész ország területére – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten.

A vészhelyzet bevezetését a miniszter azzal indokolta hogy szintet kell lépni a védekezésben. A kormány a következő döntéseket hozta:

  • Olaszországból, Kínából, Iránból és Dél-Koreából nem léphet be senki Magyarországra.
  • A szlovén, osztrák határon határrellenőrzés lesz. Vonatokat és buszokat, és repülőket leállítják az előbb említett két országól
  • Az egyetemeken nem lesz oktatás a sok külföldi hallgató miatt. A megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző, és ezért nem indokolt az iskolák bezárása.
  • Ha az utazási tilalom alatt lévő országokból magyarok jönnek haza, ők automatikusan karanténba kerülnek.
  • Minden olyan rendezvény, amely 100 főnél nagyobb zárt térben azokat nem tartják meg.
  • A határtalanul programot felfüggesztik, és a egy évre felfüggesztik a magyar diákok államilag támogatott külföldi nyelvtanulását.
  • A lejáró okiratokat a veszélyhelyzet alatt nem kell meghosszabbítani.

Bezárnak a színházak és a mozik

Zárva lesznek ma éjféltől a színházak és mozik, erről Gulyás Gergely azt mondta, hogy a mai előadásokat már késő lenne lemondani, de holnaptól a 100 fős határ miatt úgyis legfeljebb kamaraszínházi darabokat lehet megtartani, aminek túl sok értelme nincs. Arra a kérdésre, hogy kárpótolja-e az állam a moziüzemeltetőket, a miniszter nem tudott határozott választ adni, mivel egyelőre az egészségvédelmi intézkedéseket meghozatala van napirenden. Ugyanakkor megjegyezte: a lex Rhodia nevű régi jogelv szerint a közös érdekből okozott kárt közösen is kell viselni.

Már 13 fertőzött van

Szerdán újabb magyar koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, így már 13-ra nőtt a fertőzöttek száma itthon. A Debrecenben élő brit férfi egy kontaktjánál, egy magyar nőnél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. A nő már napok óta a Szent László kórházban van elkülönítve.

Kiemelt kép: illusztráció