A járványhelyzet alatt hozott intézkedéseket érintették a napirend előtti felszólalások az Országgyűlés keddi, rendkívüli ülésén.

Párbeszéd: be kell vezetni a válságkezelő alapjövedelmet!

Szabó Tímea (Párbeszéd) közölte: pártja összességében örül a járvány elleni védekezés miatt hozott intézkedéseknek, azok azonban szerinte finomhangolást igényelnek. Reményét fejezte ki, hogy a kijárási tilalom alól kivételt képez a munkába, az orvoshoz vagy a patikába menetel, az egyéni szabadtéri sportolás vagy a kutyasétáltatás. Választ várt arra, hogyan oldják meg a hat- és nyolcosztályos gimnáziumban az áttérést az online oktatásra, ahol a tanárnak mindkét színtéren helyt kell állnia. Kifogásolta, hogy a szociális munkát végzőket ismét kihagyták a rendelkezésekből, az ott dolgozókat is tesztelni kellene szerinte. A legfontosabb kérdés, hogyan pótolják a munkából kiesők bérét – értékelt. Az 50 százalékos bérkiegészítés szerinte nem segítség, egyetlen megoldás van: a válságkezelő alapjövedelem.  

Az új korlátozásokat itt olvashatod el!

Itt vannak a szigorítások: bezárják az üzleteket, színházakat, kollégiumokat, jön a még keményebb kijárási tilalom

Ezt mondta az államtitkár

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint az ellenzéki pártok egyszerre állítják, hogy nem történt semmi, de azt is, hogy a „semmi” megkésett és azt ők maguk javasolták. Hangsúlyozta: a döntéseknek kettős célja van, csökkenteni kell a megbetegedések számát és mérsékelni az egészségügyre nehezedő terhet. Szerinte az ellenzék „látványosan szurkol a járványnak”, nagyítóval keresi, hol találhat rosszabb állapotokat, miközben a százezer főre jutó halálozások száma Magyarországon fele az uniós átlagnak. Ne támadják az orvosokat és a szakembereket! – szólította fel az ellenzéket az államtitkár. Kijelentette azt is: amíg Korózs Lajos „kamuvideójának” nincs következménye a Párbeszédben, addig nincs jogalapjuk, hogy bárkit számonkérjenek. A cél: minden munkahelyet megvédeni, majd újabbakat is létrehozni – hangsúlyozta Dömötör Csaba. Megjegyezte azt is, hogy csaknem egymillió vendégéjszakát foglaltak novemberre.

LMP: adóztassák meg a hatalmas vagyonokat!

 Keresztes László Lóránt (LMP) közölte: az idei gazdasági intézkedéseknek is az az alapeleme, hogy egy nagytőkés osztályt hozzanak létre, azt „felpumpálják” forrásokkal, amely osztályra majd a válság idején számítani lehet. Most eljött a baj, és kiderült, hogy semmilyen szinten nem lehet számítani a nemzeti oligarchákra – jelentette ki. Azt javasolta, hogy ezeket a hatalmas vagyonokat adóztassák meg. Sérelmezte, hogy még a válság alatt is ezen réteg feltőkésítését végzi a kormányoldal. Bírálta az önkormányzatokat érő elvonásokat, a víziközműszektort ért intézkedéseket. Szerinte lehetetlenné teszik a közösségi közlekedés működését is. Úgy fogalmazott: a Budapest-Belgrád vasúti projekttel annyi pénzt „égetnek el”, amiből 175 ezer munkahelyet lehetne megvédeni. „Amit önök ebben az évben tesznek, az nem kormányzati hiba, hanem súlyos bűn” – jelentette ki.

Schanda Tamás reagált

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy folyamatosan egyeztetnek a szakmai szervezetek vezetőivel, és számtalan olyan elemzést tekint át a kormányzat, ami a tudományos élet hozzájárulása a védekezéshez. Különösen nehéz, amikor a baloldali politikusok „kipécéznek” egy-egy szakembert és elkezdik támadni – fogalmazott. Minden ország küzd a járvánnyal Európában és folyamatos intézkedésekre van szükség. Visszautasította, hogy a politikus azért támadja a kormányt, mert folyamatosan döntéseket hoz szakembereket bevonva. Bár az ellenzék azt állítja, hogy javaslatokat tesznek és érdemi módon állnak hozzá a védekezéshez, a valóság nem ez – jelentette ki. A baloldal kamuvideóval, álhírgyártással jelenik meg, méltatlan és szégyenteljes megnyilvánulásokkal – fogalmazott. „Ha önön múlna, ma nem lenne hiteltörlesztési moratórium, bértámogatás, a családok és vállalkozások segítése”, mert nem szavazták meg ezeket – közölte Schanda Tamás, és hiteltelennek nevezte az elmondottakat. „Önök sosem támogatták a védekezéshez szükséges intézkedéseket” – szögezte le.

DK: a kormány elvesztette a kontrollt az ország sorsa felett

Arató Gergely (DK) azzal vádolta a kormányt, hogy nem készült fel a koronavírus-járvány második hullámára, ezért éjfélkor leállítja az országot. Szerinte a kormány fél éven át nem csinált semmit, nem sokszorozta meg a tesztelési kapacitást, nem készítette fel az oktatást, az egészségügyet, és nem erősítette meg a vállalkozásokat sem. Ősszel nem kezdték el a tömeges tesztelést, a kormánytagok helyette „békésen ringatóztak az adriai jachtokon, szürcsölték a pezsgőt” – fogalmazott.
Azt mondta, a kormány elárulta a magyar embereket és elvesztette az irányítását a járvány, valamint a kontrollt az ország sorsa fölött. Bírálta az egyébként is „szűkmarkú” és „rosszul működő” bértámogatási rendszer megszüntetését, azt, hogy a kormány nem hosszabbította meg a munkanélküli ellátás időtartamát, valamint hogy elvette az önkormányzatok forrásait.

Orbán Balázs szerint az ellenzék nem gondolkodik józanul

 Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy reagált, az ellenzék elvesztette az irányítást saját józan gondolkodása felett, hiszen előbb követelték, majd támadták a szigorító intézkedéseket. Álhírgyártással is vádolta a DK-t, szerinte Gyurcsány Ferenc DK-elnök felesége, Dobrev Klára járt élen ebben. Szóba hozta azt is, hogy az első hullám idején az ellenzék nem támogatta az intézkedéseket. Az államtitkár jelezte, úgy látják, most érkezett el az idő a rendkívüli jogrend és a szigorú korlátozó intézkedések bevezetéséhez. Azt kérte, álhírgyártás helyett az ellenzék szavazza meg a koronavírus-törvényt, a rendkívüli jogrend bevezetését és támogassa a szigorító intézkedéseket.

Megszavazták a rendkívüli jogrendet

Házszabálytól való eltéréssel tárgyalják a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésről szóló kormányzati előterjesztést:

A képviselők egyhangúan – 178 igen szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül – hozzájárultak ahhoz, hogy házszabálytól eltéréssel tárgyalja az Országgyűlés a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésről szóló kormányzati előterjesztést. A döntéshez a képviselők négyötödének igen szavazata volt szükséges. Így az általános vitát követően a javaslatot kedden el is fogadhatja a Ház. A szavazást követően az elnöklő Latorcai János szünetet rendelt el a törvényalkotási bizottság ülésezésének idejére – írja az MTI.

EZEK A LIKENEWS LEGFRISSEBB HÍREI

Kiemelt kép: Parlament