1410 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 355 662 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 713 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 235 276 fő, az aktív fertőzöttek száma 108 673 főre csökkent. 4 049 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 286-an vannak lélegeztetőgépen.

Ennyien kaptak eddig oltást

Eddig 134 554 fő kapott oltást, 4 030 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A szerdán érkezett vakcinaszállítmány közel 36 ezer ember oltására elég, a következő szállítmány csak jövő héten érkezik. A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért kínai és orosz vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása – írja a koronavírus tájékoztató oldal. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ezt gondolja a Nyuszet

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) álláspontja szerint a 60 év felettieknél is csak olyan oltóanyagot szabad használni, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott, amelyben a magyar emberek megbíznak és a későbbiekben az unión belüli szabad mozgást biztosítja.

Riogatják az időseket

A szervezet szombaton azt közölte az MTI-vel, az operatív törzs és a kormányzati szereplők tájékoztatásából az hangzott el, hogy a rendvédelmisek, de még a sportolók is beelőzhetik a nyugdíjasokat. “Mindeközben az időseket azzal riogatják, hogy ők majd megkapják azt a kínai vakcinát, amivel Kínában jelenleg csak 59 éves korig oltanak” – tették hozzá.

Fél év alatt megoldás

Hangsúlyozták, az Európai Unió a világ vélhetően legjobb koronavírus elleni vakcináira szerződött le. Ezekkel a vakcinákkal fél év alatt megoldható lehet a szükséges minimális átoltottság.

Ennyien regisztráltak már az oltásra

Már 1 millió 755 ezren regisztráltak a koronavírus elleni oltásra interneten és postai úton – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán.

Erre emlékeztetett

Emlékeztetett: az oltások hetek óta zajlanak, mind az egészségügyi dolgozók körében, mind az idősotthonokban, és az oltási terv alapján a következő körben a 89 év felettiek kaphatják meg a vakcinát.
Az államtitkár mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon az oltásra. Hangsúlyozta: a legerősebb eszköz a koronavírus ellen a vakcina, amely abban segít, hogy „mielőbb visszatérhessünk régi, megszokott életünkhöz”.

Ők élveznek előnyt továbbra is

Továbbra is előnyt élveznek az egészségügyi dolgozók a koronavírus elleni védőoltás beadási rendjében – mondta az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI