Nem valószínű, hogy Budapesten és környékén is lazít a kormány a korlátozó intézkedéseken – legalább is erre utal Gulyás Gergely keddi nyilatkozata.

„Az érvényben lévő korlátozó intézkedések lazításánál a kormánynak figyelembe kell majd venni, hogy Budapesten és környékén más a koronavírus-járvány természete, mint az ország többi részén – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában

A kormány kedd délelőtt jelentette be, hogy május elsejét követően enyhítések léphetnek életbe, azaz lazítanak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon.

A kancelláriaminiszter szerint ugyanakkor a szerdai kormánydöntésen figyelembe kell venni azt is, hogy az ismert koronavírus-fertőzöttek majdnem kétharmada Budapesten és Pest megyében van.

Gulyás Gergely, bár nem említett részleteket az eltérő intézkedésekről, azt elmondta, hogy a lazító szakaszt három szempont, a gazdaság állapota, az emberek tűrőképességének természetes fogyása és a járványmatematika is indokolja.

A miniszter arról is beszélt, hogy a magyar lakosság harmada olyan körülmények között él, hogy arra sincs lehetősége, hogy a kertbe kimenjen, ilyen körülmények között pedig a bezártság rendkívüli próbatétel. Éppen ezért ahol „az emberi élet és az egészség veszélyeztetése nélkül újra lehet indítani a gazdaságot, ott ezt a kormány meg fogja tenni”.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Monus Márton