Csodálatos napfelkeltére ébredtek Zalaszentbalázs környékén. A látvány az MTI fotósát is megihlette és megörökítette nekünk.

A képek a Principális-völgyben készültek Zalaszentbalázs irányából. A derékig érő hajnali ködben ácsorgó fák hosszú árnyéka valóban csodaszép.

A különleges látványban azoknak lehet része, akik reggel 6 óra környékén kimennek a mezőre és megcsodálják a pirkadatot.

A párás reggel arról árulkodik, hogy a Principális-csatorna völgyében a mikroklíma pár fokkal melegebb és a víz felett a levegő párában dúsabb, mint a környezetében. A zalai dombokról pedig éjszaka lekúszott a hűvös levegő, így a pára kicsapódott, ebből lett a köd.

Az ilyen nyugvó, vagy kisugárzási köd egyébként a leggyakoribb ködfajta. Akkor alakul ki, amikor a földfelszín kisugárzása következtében a talaj feletti légréteg az úgynevezett harmatpont alá hűl. Derült hűvös éjszakákon alakul ki. Kialakulásának feltétele a gyenge légmozgás. Rendszerint vékony, néha a felszínen található tárgyak, például fák, tornyok kilátszanak belőle.

Ez a köd nem azonos az úgynevezett áramlási köddel, amikor teljes megyéket, vagy a fél országot eltakarja a köd és nem látni az utakon semmit.

Az áramlási köd képződésekor meleg légköri frontok áramlásakor nagy páratartamú meleg levegő kerül a hideg felszín fölé, és telítetté válik. A levegő páratartamának egy része ilyenkor kicsapódik és ekkor hatalmas ködtakaróvá alakul. Ez a köd akár több héten át is megülheti az országot tájat. A téli időszakban igen gyakran alakul ki.

Fotók: MTI/Varga György