A TrustOne egy olyan alkalmazás, amely cégeknek és kormányzati szervezeteknek segít a tömeges Covid-19 tesztelés teljes körű menedzselésében. Amikor egy repülőtársaság, hajózási társaság, vagy akár egy sportrendezvény biztosítani akarja, hogy a szolgáltatást igénybe vevők nem fertőzöttek koronavírussal, komoly logisztikai kihívás elé állnak.

Meghatározott időn belül kell tesztelni

Az utasoknak, vendégeknek a szolgáltatás megkezdése előtt meghatározott időn belül tesztelni kell, és a tesztek eredményét a belépéskor ellenőrizni. Ehhez biztosítani kell mind a tesztelt személyek valódiságát (ugyanaz az ember veszi igénybe a szolgáltatás, mint akit leteszteltek), mind a teszt eredmények hitelességét (a teszt megfelelő termékkel valósult meg, és nem hamisítvány). Ugyanakkor segítséget kell nyújtani a résztvevőknek a tesztelési időpont foglalásában, valamint értesítést küldeni a teszt eredményükről.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Logisztika

Ez a folyamat járatonként több száz, vagy akár több ezer ember tesztelésének menedzselését igényli néhány nap leforgása alatt. Ehhez olyan szoftver megoldás szükséges, amely az emberi hibázások lehetőségét minimalizálja, ugyanakkor az adatvédelmi irányelvek betartását maximálisan támogatja.

Magyar fejlesztésű app

A magyar fejlesztésű TrustOne rendszer támogatja az utasok, vendégek regisztrációját, a tesztelési időpontok foglalását, akár előre kifizetését, a mintavétel digitalizálását, a teljes kommunikáció menedzselését a különböző laboratóriumi háttérrendszerek közt, a teszt eredmények automatikus kommunikációját, valamint a tesztelésnek való megfelelőség ellenőrzését a szolgáltatás igénybevételének megkezdésekor.

Biztonságos

Mindezt mobil és webes célalkalmazásokkal, blockchain alapú adattárolással, és magas szintű adatbiztonsággal támogatott környezetben teszi, amely megteremti az érzékeny személyes, és egészségügyi adatok megfelelő védelmét. A fejlesztésben résztvevő hazai IT és blockchain szakértők munkájának elismertségét mutatja, hogy a megoldás támogatói közé beállt a világ egyik legnagyobb teszt laboratórium hálózatát működtető Eurofins, valamint az amerikai GE Aviation, hogy az alkalmazást a légitársaságoknál és reptereknél népszerűsítse.

Már számos országban bevezették

A TrustOne-t már számos országban vezették be. 2020 nyara óta az Eurofins használja a Forma 1-es és MotoGP versenyeken részt vevő csapatok, és a helyi dolgozók rendszeres tesztelésének menedzselésére. A világ második legnagyobb, óceánjáró körutazásokat üzemeltető cége, a Royal Caribbean Szingapúrban használja december óta, a 3-4 naponta induló Quantum of the Seas luxushajóján utazó, alkalmanként több ezer utas tesztelésére. Az Angliába beutazók használhatják a kötelező karantén lerövidítésére. Németországban számos vállalatnál vezették be magánegészségügyi szolgáltatók a vállalati alkalmazottak rendszeres tesztelésére. Az Emirates és az Etihad légitársaságok öt országban tesztelik az utasok közt.

FRISS! Ez most mindent megváltoztathat: új adat érkezett a hazánkban jelenlévő brit vírus mutációról

Szlovákiában három városban használják

Szlovákiában, ahol hetente végeznek széleskörű tesztelést antigén gyorstesztek segítségével, három városban használják (Nitra (Nyitra), Prešov (Eperjes), Trnava (Nagyszombat)) a lakosság teljes körű tesztelésére. Mivel számos régióba csak friss negatív teszt eredménnyel lehet belépni, Nyitrán a helyi rendőrség is használja a TrustOne-t a teszt eredmény ellenőrzésére. A programba beszállt a szlovákiai Jaguar Land Rover gyár is az alkalmazottak tesztelésével.

Innovatív megoldások

„Az ügyfelek igényei alapján a TrustOne nemrég bővítésre került oltottsági adatok fogadására és kezelésére is. Mivel a nyájimmunitás elérése nagyon sok, részben még nem ismert feltételtől függ, azt gondoljuk, 2021-ben a megfelelő teszteltség, illetve az oltottság kombinált menedzselése és ellenőrzése kulcsfontosságú lesz az utazás, vendéglátás és a szórakoztatóipar újraindításához. Ezt a megoldást kínáljuk a TrustOne-nal.”- mondta Vén Márton, a TrustOne társalapítója.

Óriási igény

A tesztelések menedzselésére jelenleg óriási az igény nemzetközi szinten, ugyanakkor viszonylag kevés megoldás van a piacon. A megfelelő megoldásnak egyszerre kell flexibilisnek és biztonságosnak lennie. A TrustOne közeljövőben történő bevezetései közt európai repterek, amerikai autós (ún. drive-thru) tesztelési helyszínek, illetve otthon elvégezhető tesztelés támogatása található meg.

Videón, ahogy szlovák rendőrök ellenőrzik az autósok teszteltségét

 A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Teszteltség ellenőrzése Szlovákiában, TrustOne