A magyar járványügyi adatok utóbbi napokban tapasztalható stagnálását, romlását a szakemberek szerint a koronavírus brit mutációjának hazai terjedése okozza.

Ezt mondta Szlávik doktor

Arról, hogy a járványügyi adatok romlását a brit koronavírus mutáció okozhatja, már itt a LikeNews hírportálon is beszámoltunk. Nemrégiben Szlávik János mondta azt, hogy együtt kell élni azzal, hogy a koronavírus folyamatosan változik, ezért újabb és újabb variánsok jelennek meg. Az új változatok gyorsabban terjedhetnek, és akár más tüneteket is okozhatnak . A doktor azonban beszélt arról is, hogy bízik abban, a következő hetekben egyre többen akarnak majd oltást kapni. A védekezés azért is fontos, mert a gyógyult betegek olykor hónapokig panaszkodnak gyengeségre, fejfájásra, alvászavarokra, mellkasi nyomásra, ám a vakcinák ezektől is védenek – hangsúlyozta. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Dominánssá válhat a brit vírusvariáns

A LikeNews is beszámolt róla, hogy a koronavírus brit mutációja, amelyet ősszel Kentben azonosítottak először, világszerte dominánssá válhat – ezt Sharon Peacock professzor mondta, aki az Egyesült Királyság koronavírus genetikai felderítési programjának (Covid-19 Genomics UK Consortium) vezetője.

2020 szeptemberében fedezték fel

Mint megírtuk a brit mutáció, amelyet először 2020 szeptemberében a délkelet-angliai Kent grófságban észleltek, már a világ több mint 50 országában jelen van. “Ami valójában aggaszt minket jelenleg, az a terjedési képessége. Ha egyszer kiismertük a vírust vagy úgy mutálódik, hogy elveszíti fertőzőképességét, akkor már nem kell aggódnunk emiatt. De a jövőt tekintve úgy gondolom, hogy még évekig el leszünk foglalva a szekvenálással. Véleményem szerint még legalább 10 évig ezt fogjuk tenni” – tette hozzá Sharon Peacock professzor.

A vakcina állítólag hatékony a variáns ellen is

A jelenlegi vakcinákat a koronavírus korábbi változatai alapján fejlesztették, de a tudósok úgy vélik, hogy az új mutációk ellen is hatékonyak. Peacock szerint úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyságban forgalmazásra jóváhagyott oltóanyagok jól működnek az országban létező vírusváltozatok ellen. Mindezek ellenére nemrégiben egy idősotthon 14, már beoltott lakója mégis megfertőződött a mutáns vírussal, erről részletesen itt írtunk.

Magyarországon is jelen van

Müller Cecília az operatív törzs egyik múlt heti sajtótájékoztatóján mondta el, hogy míg néhány nappal ezelőtt Magyarországon még csak 33 ilyen esetet fedeztek fel, addig most ez a szám már 69, kitért arra is, hogy a fertőzéseknek csak egy része hozható összefüggésbe külföldi utazással. 

Áttörés

A brit vírusvariáns kérdésében azonban áttörés következhet, ugyanis elsőként a Neumann Labs vezet be olyan PCR vizsgálatot, amely képes kimutatni a koronavírus újonnan megjelent variánsait – a brit, dél-afrikai/brazil és európai variánsokat. A magyar diagnosztikai laboratórium által frissen elvégzett vizsgálatok esetében a koronavírus-pozitív esetek felét már a brit mutáns okozza, viszont dél-afrikai vagy brazil variánst eddig nem találtak.

100 ezer feletti elvégzett teszt

Neumann Labs magyar tulajdonú diagnosztikai laboratórium a koronavírus tavaly tavaszi hazai kirobbanása óta kínál PCR koronavírus-vizsgálatot. A labor eddig 100 ezer feletti tesztet végzett el ez elmúlt hónapok során, melyek 16%-a mutatott ki koronavírus-fertőzést.

Romlanak a fertőzöttségi adatok

Az utóbbi időben megjelent új koronavírus-variánsok világszerte újabb kihívások elé állítják a járvány elleni védekezést, hiszen Európában a korábbinál fertőzőképesebb brit mutáns jelenleg a fertőzöttségi adatok romlását okozza. Míg a dél-afrikai variáns csökkentheti a vírussal szembeni védőoltások hatékonyságát.

Új technológia

A Neumann Labs olyan új PCR technológiát vezet be most, mely képes a különböző koronavírus-variánsok kimutatására. A diagnosztikai laboratórium frissen elvégzett koronavírus-vizsgálatai azt mutatják, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei okkal tulajdonítják a járványgörbe utóbbi napokban tapasztalható stagnálását, romlását a brit mutánsnak, hiszen a cég által frissen elvégzett vizsgálatok fele már ezt a variánst mutatta ki a magyar fertőzötteknél.

Melyik variáns fertőzte meg a beteget?

„Az utóbbi időben a koronavírus különböző mutációi kezdtek el terjedni világszerte, melyek átírhatják a járvány elleni védekezés eddigi forgatókönyvét is. Éppen ezért lehet kulcsfontosságú, hogy információnk legyen arról, hogy a koronavírusos-betegeket melyik variáns fertőzte meg. Az általunk kifejlesztett új, kombinált PCR teszttel, ezek nagy biztonsággal kimutathatóak. Minden olyan mintát, amiben erős fertőzést találunk, megvizsgálunk, hogy a brit variáns vagy egy ahhoz némileg hasonló úgynevezett európai variáns, vagy pedig a dél-afrikai/brazil variáns jelen van-e benne. Az általunk vizsgált minták között dél-afrikai/brazil variánst eddig nem találtunk. A variáns vizsgálatot az elsődleges PCR pozitív/negatív eredmény után 24 órán belül adjuk ki a páciensek számára” – hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik