Ferenc pápa Magyarországra látogat és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-ei záró szentmiséjén – közölte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn az MTI-vel.

A legünnepélyesebb esemény

A bíboros elmondta: a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró miséje, az úgynevezett statio orbis, a városért és a világért bemutatott szentmise a rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye. Ezért „illő”, és úgy is szokás, hogy ha a pápa ellátogat a rendezvénysorozatra, ezen a szentmisén vesz részt. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Reményt adhat

Erdő Péter hozzátette: „a Szentatya látogatása nagy öröm a főegyházmegyének és a teljes püspöki konferenciának, és mindannyiunknak vigaszt és reményt adhat a mostani nehéz időszakban”.

Múlt pénteken Irakba látogatott

A remény zarándokának nevezte magát Ferenc pápa Irak muzulmán és keresztény lakosságához intézett videóüzenetében egy nappal pénteken kezdődő négy napos látogatása előtt a biztonsági és járványügyi szempontból is veszélyesnek tartott térségben.

Ezért nem jutott el eddig

A pápa szokás szerint videóüzenetet intézett az országhoz. Olasz nyelvű beszédében a katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy évek óta tervezte látogatását Irakba,a látogatást korábban a térségben dúló konfliktusok akadályozták meg. Ferenc pápa testvéreknek nevezte az Irak „szent földjén” élő népeket vallásuktól függően: keresztényeket és muzulmánokat, valamint megemlítette a kurd nemzetiségű vallási kisebbséghez tartozó jezidiket.

Vigyáznak a biztonságára

Ami a biztonsági feltételeket illeti, a szóvivő elmondta, hogy szokás szerint a Vatikán biztonsági emberei és a svájci gárdisták végigjárták a látogatás útvonalát. Ferenc pápa számára páncélozott járművet biztosítanak, az egyházfő azonban nem szokott ilyet igénybe venni. Hozzátette, hogy Ferenc pápa mindvégig zárt autóban közlekedik, kivéve Erbilben, ahol a stadionban tervezett misén nyitott járműben fog mozogni. A 30 ezres stadionban 10 ezer embert engednek be.

Ő is pszichológus segítségére szorult

Fiatalkori tüdőműtétéről, pszichoterápiáról, valamint saját stresszoldási módszeréről is beszélt Ferenc pápa abban a régebbi interjúban, amelyet a Vatican News hírportál ismertetett néhány hete. A pápa nemrégiben elmondta, hogy életének egy időszakában pszichológus segítségére szorult, amikor az argentin diktatúra idején egyházi előjáróként „embereket kellett kimenekítenem az országból, menteni őket, és nem tudtam, hogyan oldjak meg nehéz helyzeteket”. Kifejtette, a pszichológus segített neki félelmei kezelésében. OLVASD EL EZT IS! Ferenc pápa elítélte a járvány idején külföldön nyaralókat, Schobert Norbiék és az adótartozók listáján szereplő Berki Krisztián is a trópusokon pihen

Rómában szeretne meghalni

Az interjú végén az újságíró azt kérdezte Ferenc pápától, gondol-e a halálra. A pápa úgy válaszolt, hogy igen, de egyáltalán nem fél tőle. Arra a kérdésre, hogyan képzeli el halálát, Ferenc pápa kijelentette, hogy „hivatalban levő pápaként vagy nyugalmazott pápaként, és Rómában. Nem térek vissza Argentínába” – mondta.

II. János Pál pápa is járt Magyarországon

Nem Ferenc pápa az egyetlen pápa, aki Magyarországra látogat, ugyanis II. János Pál pápa is hazánkba látogatott. II. János Pál 1991 augusztusában jött Magyarországra. „Bízom benne, hogy a magyarok milliói egyesülnek imádságunkkal azért, hogy eredményes legyen munkátok, amellyel a küszöbönálló új évezrednek egy szép Magyarországot igyekeztek építeni. Isten áldd meg a magyart!” – ezekkel a szavakkal lépett magyar földre a néhai egyházfő – írja a Vaticannews.hu. II. János Pál szintén hazánkban járt 1996 szeptember 6-7-én.

Több mindent elneveztek róla

Róla nevezték el a Pécs-Pogány összekötő utat, mivel 1991-ben a pogányi reptéren szállt le repülőgépével. Első magyarországi, egész alakos köztéri emlékművét 2008. március 29-én avatták fel Budapesten, a 17.kerületi Rákoshegyen. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

II. János Pál pápa szentmiséje a Pécs-pogányi reptéren

Kiemelt kép: Ferenc pápa – Forrás: ABC