A babaváró hitel egy nagyon népszerű konstrukció volt az utóbbi években. Nem véletlen, hiszen nagyon előnyös feltételeket tartalmaz. Azonban sajnos ez sem tarthat örökké. Igyekezned kell, ha szeretnéd igénybe venni, és eddig még nem tetted, ugyanis 2022 végéig lesz rá már csak lehetőséged. De mi is ez, miért is jó, és mik az igénybevétel legfőbb feltételei? Nézzük!

Mi is az a babaváró hitel?

Az állami támogatások sorába tartozik. Alapvetően – ahogy a neve is mutatja – egy kölcsönről van szó, mely azonban vissza nem térítendő támogatássá alakulhat. Ezt úgy érhetjük el, hogy három gyermekünk is születik a szerződéskötést követően. A babaváró hitel tehát egy olyan, maximum 10 millió forintos kölcsön, amit adott esetben nem is kell visszafizetnünk.

Felhasználási módjai

A konstrukció egyik nagy előnye az, hogy szabad felhasználású. Ez azt jelenti, hogy bármire felhasználhatjuk. Nincs megkötés, hogy a házunkra, az autónkra, iskolánkra, befektetésre vagy bármi egyébre kell használnunk. Sőt, akár egy lakáshitel felvétel önerejének is használhatjuk 75%-ig. Ezt azonban csak úgy tehetjük meg, ha a folyósítását követő 90 napon belül megigényeljük a lakáshitelt.

Az igénylés buktatói

Alapfeltétel, hogy csak házaspárok igényelhetik a babaváró kölcsönt. Emellett pedig fontos tudnunk azt is, hogy mivel alapvetően egy kölcsönről van szó, így bírálaton is át kell esnünk. Épp úgy, mint egy banki kölcsön esetén, hogy meggyőződhessenek arról, hogy vissza tudnánk fizetni, ha kellene. Ha tehát nem vagyunk hitelképesek, akkor nem kaphatjuk meg a babavárót sem.

Buktató szokott még lenni a 3 éves TB jogviszony igazolása is, mely szintén alapfeltétel. Ha valaki külföldön dolgozik, és szeretné ezt a támogatást, akkor csak azt követően tudja igénybe venni, ha már itthon dolgozik. A TB jogviszonynak ugyanis a benyújtást megelőző 90 napban hazai munkából kell származnia.

Így lehet elbukni a kamattámogatást

Amennyiben a házastársak elválnak, akkor megszűnik a kamattámogatás. Az aktuális tartozás pedig piaci kamatozású kölcsönként megy tovább.

A gyermek megszületésének van egy 5 éves határa. Ha ez idő alatt nem születik meg, akkor is elveszítjük a támogatást. Sőt, az addig igénybe vett kamattámogatást is egy összegben, 120 napon belül vissza kell fizetnünk. Ezt követően piaci kamatozásúvá válik a hitelünk a futamidő végéig.

Ugyanakkor kapható felmentés a kamattámogatás visszafizetése alól. Ilyen eset a megváltozott munkaképesség, a haláleset vagy egyes egészségügyi okok. Ha ezek közül valamelyik bekövetkezik, akkor kérvényt lehet benyújtani. Ez a kamattámogatás visszafizetéséről szól, a hitel ugyanúgy megmarad és piacivá alakul át.

Már csak 2022 végéig igényelhető

A babaváró hitelt 2022 végén kivezetik. Ez azt jelenti, hogy a kérelmünket már csak idén adhatjuk be, legkésőbb 2022. december 31-ig pedig meg kell kötni a szerződést. Ha tehát szeretnénk igénybe venni, akkor nézzünk utána, hogy megfelelünk-e minden feltételnek, és ha igen, mielőbb nyújtsuk be az kérelmünket.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon már 600 ezren olvassák.