Oldottak a szabályokon, a fogászati ellátásban már csak a kifejezetten koronavírus-fertőzött-gyanús páciensektől kell kérniük az ellátóknak az úgynevezett PCR-tesztet – így módosították az egészségügyi ellátásról szóló új eljárásrendet.

Nagy a kavarodás rendeléseknél

A szolgáltatók mindössze három napot kaptak, hogy megfeleljenek a tárca vezetői utasításnak, amely az elkerülhetetlen orvos-beteg találkozásokra előzetesen egyeztet időpontot és szigorú járványügyi szabályok megtartását írta elő. Valamint azt is, hogy az úgynevezett magas kockázatú ellátásokat kizárólag negatív PCR eredménnyel rendelkező betegnek szabad nyújtani. A magad kockázatú ellátások közé tartozik, például a laparoszkópos, az endoszkópos, az arc-állcsont sebészeti, az aerosol-képződéssel járó fogászati beavatkozásokat.

Az egynapos műtétek előtt, valamint a kórházi beteg felvételeknél, az intézmények közötti áthelyezések alkalmával is előírta a teszt elvégzését, miközben a teszthez még a koronavírus-gyanús betegek is nehezen férnek hozzá.

Nem mindenkinek fizetik a tesztjét

Az eljárásrend szerint az állami, térítésmentes rendszerben PCR-tesztet kizárólag a háziorvos rendelhet betegének. A mintavételt pedig az Országos Mentőszolgálat munkatársai végzik, ám a laborkapacitás szűkösségei miatt 72 óra múlva van eredmény. A tesztelésre a másik lehetőség, hogy valaki a magánszolgáltatóknál végezteti el a piacon 30-60 ezer forintba kerülő vizsgálatot. Erről a BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt.

Ilyen egy fogorvosi kezelés

A pácienseknek telefonon kell kérniük időpontot, a vizsgálat előtt kockázat felmérésen kell részt venniük, a váróban legalább másfél méteres távolságban várakozhatnak. A vizsgálat előtt pedig egy percig fertőtlenítő oldattal kell öblögetniük. Ám a PCR-tesztet csak akkor kell bemutatniuk, ha a kockázatfelmérés szerint alapos a gyanú arra, hogy fertőzöttek.

Kiemelt kép: fogorvosi kezelés