A Süsü folytatását még befejezte, de az új bábfilmsorozatot már nem láthatja Csukás István, aki tegnap hunyt el 83 éves korában.

Csukás István súlyos beteg volt már egy ideje, másfél hete eszméletlenül feküdt a kórházban.

„Vizesedni kezdett a tüdeje, ezért került kórházba, de nagyon hitt benne, hogy felépül. Bízott az orvosokban. Most is hallom, ahogy mondta: „Igyekezni kéne ezzel a kórházzal, mert újabb meséket szeretnék írni.” Aztán, amikor pár nappal később megint ott ültem az ágya szélén, már nem tudtam vele beszélni. Miután a veséje felmondta a szolgálatot, elvesztette az eszméletét. Ez az állapot a halála pillanatáig tartott.” – mondta a Blikknek Húros Annamária díszlettervező, akivel Csukás a Keménykalap és krumpliorr színpadi változatát tervezte a Szolnoki Szigligeti Színházba.

„Az orvosok elképzelhetőnek tartották, hogy magához tér, de elmondták, hogy az életminősége már nem lehet a régi. Most a végtelen szomorúság mellett picinyke könnyebbséget érzek, hogy a gondviselő megspórolta neki ezt a szenvedést. Úgy emlékszem, hozzám azok voltak az utolsó szavai, hogy „ó, hát jövünk majd ki”, de abban egészen biztos vagyok, közben mosolygott, mert mindig mosolygott.” –  mondta a jóbarát, hangsúlyozva, hogy Csukást a budai szomszédságában élő házaspár is gyakran látogatta.

Barátai és ismerősei mindent megtettek, hogy a három éve gyermektelenül megözvegyült író visszanyerje az életkedvét, ám a színházi bemutatók is hozzájárultak ahhoz, hogy ez sikerült. Felvillanyozta, hogy a köztévé tizenhárom Süsü-folytatást rendelt tőle. Úgy tervezte, végig ott lesz a Süsüke világot lát című bábfilmsorozat hangfelvételeinél, de erre már nem kerülhet sor.

„Nagyon meglepett és megrendített, hogy a Pistának már mennie kellett, de elhinni még nem tudom, hogy nincs többé velünk. Számomra Pista örökre része marad annak a hangulatnak, ami körbelengte a Süsü, a sárkány televíziós produkcióját, az pedig pályafutásom egyik legkellemesebb tapasztalata, hogy ezt a mesefigurát a felnőttek legalább annyira szeretik, mint a gyerekek.” – mondta Bodrogi Gyula, Süsü hangja.

A Mirr-Murr kalandjairól szóló mese narrátora, Halász Judit (77) is gyászolja az írót.

„Megint elvesztettünk valakit, aki fontos tényezője volt a magyar kultúrának. Magam pedig elvesztettem egy embert, akiről úgy gondolom, hosszú ideje nem is a mindennapokban, hanem az életben volt a barátom.” – ezt már Halász Judit mondta a lapnak.

Csukás István haláláról a LikeNews.hu is írt, a cikket ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Csukás István