Egy hete szinte mindenhol találkozunk ezzel a mondattal. Ezt írják közösségi oldalaikra celebek, civilek egyaránt. Ezt halljuk a tv – ben, a rádióban, ezt olvassuk a netes felületeken. És mi, egyre többen, szót fogadunk, mert félünk. Félünk, hogy elkapjuk a korona vírust és tünetmentesen továbbadjuk. Félünk, hogy megbetegszünk. Rosszabb forgatókönyvre már nem is gondolunk. Az nem történhet meg. De hogyan győzhetjük le félelmünket a négy fal közé zárva?

Immunerősítés szuperételekkel

Az egyik legfontosabb feladatunk most az immunerősítés. Használhatjuk az étrend- kiegészítő pirulákat, ha eddig is azt szedtük, de ne most menjünk ezért a patikába! Együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt, ezekből egyszerre nagyobb mennyiséget is beszerezhetünk és eltarthatunk, így nem kell sűrűn a boltba mennünk. Kitűnő választás, és a gyerekek is szeretik, a különböző zöldségekből készült krémlevesek. A kicsikkel együtt is elkészíthetjük, nagyon egyszerű recepteket találunk az interneten, nem beszélve arról, hogy közös programmá válhat a főzés. 

Energiát adó ételek

Mivel mostanában amúgy is divat lett a Smoothie , azaz a szuperételek , a zöldség, gyümölcs, magvak, csírák, növényi alapú tejek, zöldséglevek és még ki tudja milyen egészséges finomságok tárháza, ne habozzunk kipróbálni pár receptet. Most aztán tényleg van időnk kísérletezni, és mellé lőni garantáltan nem fogunk.

Igazi vitaminbomba reggeli helyett vagy mellé pl. a Likenews.hu szerkesztőinek kedvence, ez a zöld smoothie:

  • maréknyi bébispenót
  • 3 kivi
  • kb.10 centi kígyóuborka
  • fél citrom leve
  • 0,5 – 1 dl víz   

Ehhez adhatunk még egy kiskanál chia magot vagy kékszőlőmag őrleményt, vagy spirulinát, algaport. 

Az elkészítése nem bonyolult. A hozzávalókat megtisztítjuk, héjuktól megszabadítjuk, turmixgépbe bedobáljuk és már kész is.

Testedzés a 4 fal között

Vannak, akik még most is szívesen sétálnak az utcán, vagy az erdőben, futnak és bicikliznek, de talán egyre többen maradnak otthon a koronavírus járvány miatt és választják a négy fal közötti mozgást. Az edzők és jógaoktatók gyorsan alkalmazkodtak a veszélyhelyzethez, így rengeteg virtuális órán vehetünk részt. Semmi előkészületet és eszközt nem igényel, elég egy szőnyeg és máris kezdődhet az edzés. Nem mellesleg ez is lehet családi program. A gyerekeknek a távoktatás során van testnevelés órájuk is, a szerencsésebbek saját kertjükben végezhetik a tanár által elküldött feladatsorokat, de a lakásban is megoldható minden. Mi szülők is nyugodtan becsatlakozhatunk.

Ép testben- ép lélek vagy fordítva?

Ép lélekben – ép test. Aki jól érzi magát lelkileg, azon meg is látszik. Ha jól vagyunk magunkkal, erős az immunrendszerünk, akkor a betegségek is könnyebben elkerülnek. Éppen ezért fontos, hogy szánjunk minden nap időt magunkra, ne csak a gyerekekre figyeljünk, ne vesszünk el a háztartási munkákban, most az önkéntes karantén alatt sem. Legyen egy óránk magunkra, amikor valami olyat csinálunk, ami jó a lelkünknek. Legyen ez filmnézés, egy könyv olvasása, naplóírás, kézműveskedés, meditálás egy pakolás feltevése vagy bármi, ami énidő.

Társas kapcsolatok okos eszközökkel

Nem mindenki tud a családjával együtt lenni, az idős szülőkkel most nem találkozhatunk, hiszen ők a legveszélyeztetettebb korosztály, és a barátok sem láthatják egy ideig egymást. Viszont okos eszközeinkkel elérhetjük őket.  Video chateljünk, akivel csak tudunk, akár többen egyszerre is, vigyünk vidámságot a szorongó napjainkba. Az okos eszközökkel kinyílik a világ. Tartsuk a kapcsolatot a barátokkal és a rokonokkal! 

Őrizzük meg testi – lelki egészségünket, maradjunk otthon, mossunk minél gyakrabban kezet, hogy mihamarabb legyőzzük a világjárványt!

Kiemelt kép: illusztráció