Sok feleség felteszi magának a kérdést, hogy mit tegyen, ha megcsalja a férje. Ezzel a gondolattal azok a nők is eljátszhatnak, akiknél nem történt meg a baj, hiszen az ördög nem alszik.

A kezdeti dráma után sokan inkább a külön élést, vagy a néhány hétig tartó mosolyszünetet választják, de ha már házasságról van szó, akkor mindenképpen rendezni kell a dolgot ilyen vagy olyan kimenetellel – írja oldalán Dr. Mészáros Ádám párkapcsolati mediátor. A szakember szerint lehet és kell is kezelni a megcsalást, tanácsai közül alább 5, amit érdemes megfontolni.

1. Döntés

Mindenekelőtt azt kell eldönteni, hogy akarunk-e harcolni a válságba került kapcsolatért, ha ugyanis a szándék nincs meg mindkét félben, akkor valójában semmilyen terápia és békülési kísérlet nem hozhat eredményeket.

2. Beszéljen a férjével

Általában a gyermekek, a közös anyagiak indokolják azt, hogy a partnerek a hűtlenség ellenére is együtt maradjanak. A struccpolitika helyett azonban mindenképpen javasolt tisztázni a helyzetet, hiszen, ha továbbra is elmennek a partnerek a problémák mellett, vagy egyáltalán tudomást sem vesznek róluk, akkor könnyen lehet, hamarosan ismét a hűtlenség csapdájában találják magukat.

3. Kérdezzünk

Ha belül tudjuk, beleadtunk mindent a kapcsolatba, és a férfi mégis máshol kereste a boldogságot, akkor miért nem tesszük fel egyszerűen a kérdést neki, hogy miért? Mire vágyott volna? A szakember állítja: a hűtlen fél a megcsalás okaiként általában a házasságban megtapasztalt negatív élményeit, a társa hibáit szokta említeni. A valóságban azonban mindig találkozunk azzal is, hogy a hűtlen fél elfogadásban, szeretetben, figyelemben, önbizalomban érez hiányokat. Ezeket a hiányokat látszólag a házasságában nem kapja meg, de a valóságban ezek a hiányok gyermekkorból fakadnak: szülői el nem fogadásból, gyermekkorban megtapasztalt szeretetlenségből és leértékelésből.

4. Érzelmi stabilitás

Érdemes az önostorozást félretenni. Nem viszi előre a folyamatot. Érdemes a sértettséget is félretenni. A sérelmek folyamatos felemlegetése és a saját magunkkal kapcsolatos kishitűség nem visznek előbbre. A sebzett női lélek kétségtelen, hogy megnyugvásra vágyik, és szeretné saját magának bebizonyítani, hogy igenis lehet rá kívánatos, vonzó nőként tekinteni. De ezek mind csak a magunk egyensúlyának kereséséről szól, ami fontos ugyan, de a kapcsolatot is rendezni kell!

5. Magabiztosság

A párkapcsolati szakértő állítja, hogy tapasztalata szerint, ha van egy elszánt feleség, aki felelősen, tudatosan, a másik bántása nélkül kiáll azért, hogy itt és most tegyünk azért, hogy rendezzük ezt a felborult állapotot, akkor a házasság igenis megmenthető. Ez a hozzáállás a legfontosabb. Ezzel a hozzáállással lehet végigmenni a hűtlenség kezelésének speciális lépésein, amelyekkel kezelhető, rendezhető egy megcsalástól megrogyott házasság.

A féri egy képbe szerelmes, nem a szeretőjébe

A párkapcsolati szakértő szerint a megcsalás okaként, nem arra kell gondolkodni feltétlen, hogy valami nem volt jó a kapcsolatban, valamit keres a férjünk, amit tőlünk nem kapott meg. A megcsalás oka nagyon sokszor az, hogy a hűtlen férj nem érzi magát elég férfinak, nem kap elég pozitív visszajelzést, és ezeket a visszajelzéseket keresi a külső viszonyában. Ezzel azt kapja meg kívülről, hogy ő férfi, jó ember. Soha nem a szerető személyért van igazán oda a hűtlen férfi, hanem azért a képért, amit ott megélhet magáról.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Youtube/14 napos szuperintenzív online megcsalás-kezelési tréning