Meghalt Puhl Sándor, játékvezető. Családja közlése szerint az egykori sportolót szűk családi körben temetik.

Meghalt Puhl Sándor

Meghalt Puhl Sándor, a világhírű magyar játékvezető. Puhl Eger és Emőd város díszpolgára, 2010 óta az MLSZ játékvezető bizottságának alelnöke, a hazai és nemzetközi labdarúgás megbecsülését élvezte.

15 évesen lett játékvezető

Puhl Sándor tizenöt éves korában tette le a játékvezetői vizsgát, majd fokról fokra lépett feljebb a ranglétrán. Az élvonalban a Vasas–Csepel mérkőzésen (3–0) mutatkozott be 1984-ben a Fáy utcában.

Nemzetközi karrier

Tartalmas pályafutása alatt 225 NB I-es találkozón fújhatta a sípot. A nemzetközi életbe 1988-ban kapcsolódott be, ekkor lett FIFA-kerettag.

’84-től az NB I-ben dolgozott

A kiemelkedő tehetségű játékvezető már fiatalon, 1984-től dolgozott a labdarúgó NB I-ben. Világhírre a 90-es években tett szert, nemzetközi sportpályafutásának elismeréseként az IFFHS négyszer választotta a világ legjobb játékvezetőjének (1994-1997 között).

Külföldön is elismert volt

Ő vezette az emlékezetes brazil–olasz világbajnoki döntőt Los Angelesben 1994-ben, és három évvel később Münchenben a Dortmund–Juventus Bajnokok Ligája-döntőt is.

Világhírű játékvezető lett

Az 1994-es világbajnokság mellett két Európa-bajnokságon (1992, 1996), egy U20-as világbajnokságon (1991), a Bajnokok Ligája hat idényében (1992–1998 között), valamint az UEFA-kupa nyolc kiírásában (1991–2000 között) működött közre. A bíráskodást az ezredfordulón fejezte be.

Ars poetica

Ars poeticája az alábbi volt: „A játékvezetőnek az a küldetése, az a hivatása: a rá ruházott hatalommal élve hozzájáruljon ahhoz, hogy a játéktéren kívül tartózkodók a létező legjobban szórakozzanak.”

Szűk körben temetik

Családja csöndes és méltóságteljes gyászában osztozik a Magyar Labdarúgó-szövetség, egyben kéri a gyászolókat és a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben kérésüket: nem kívánnak nyilatkozni és a legszűkebb körű temetésről később intézkednek. 

Az MLSZ saját halottja

Az 1994-es vb-döntőt és az 1997-es BL-döntőt dirigáló bírót, a Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottságának alelnökét az MLSZ saját halottjának tekinti.

Kiemelt kép: Puhl Sándor – Forrás: valogatott.blog.hu