1707 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 387 462 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 70 beteg

Elhunyt 70 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 706 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 296 173 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 583 főre csökkent. 3755 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ennyien kaptak eddig oltást

Eddig 335 188 fő kapott oltást, közülük 128 195 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcinával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával). Emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdték a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket (Szputnyik-vakcinával). A csütörtökön érkezett vakcinaszállítmányokkal jövő héten folytatódik az oltás.

Következetes védekezés

A járványt sikerült megfékezni a következetes védekezésnek köszönhetően, de az adatok stagnálnak, ez arra figyelmeztet, hogy óvatosnak kell lenni. Európa több országában már a harmadik hullám zajlik, a brit vírusmutáns gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. A kormány ezért fenntartja és március 1-ig meghosszabbította védelmi intézkedéseket, emellett azon dolgozik, hogy minél több vakcina álljon rendelkezésre, hogy minél több embert be lehessen oltani, és megkezdődhessen a korlátozások feloldása.  A kormány álláspontja, hogy csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat, és ehhez hamarosan az emberek véleményét is kikéri egy online nemzeti konzultáción.

Ennyi nyugati vakcinát kötöttünk le

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra.

Lassú a brüsszeli beszerzés

Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez.  A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Oroszországból 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcinát várunk 3 hónap alatt. Az első, 20 ezer oltására elég szállítmány múlt hét kedden meg is érkezett. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak.

Az oltási rend

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult. Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat az intézmény vezetésénél jelezhetik e szándékukat. Azokba az intézményekbe, ahol a pandémiás helyzet eddig nem tette lehetővé az oltást, az oltócsapatok visszatérnek.

A regisztrált idősek oltása

Harmadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása kórházi oltópontok és a háziorvosoknál.  Az oltás ezen a héten is folytatódik: 2964 háziorvos 2 ampulla (12 fő oltásához elég) Pfizer-vakcinát kapott, 4 kijelölt budapesti kórházi oltóponton pedig a Szputnyik-vakcinával kezdték oltani a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező időseket, akiket a fővárosi háziorvosok szerveznek meg az oltásra.

Már oltják a regisztrált 60 év alatti krónikus betegeket is

Negyedik körben, ezen a héten megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.  2040 háziorvos kapott 1-1 db ampulla AstraZeneca-vakcinát, amelyből 10 embert tudnak beoltani.

Ezt kérik az oltásra érkezőktől

A mostani oltási szakaszban a háziorvosok értesítik az oltandókat az oltás pontos helyéről és időpontjáról. Kérjük, hogy az előre egyeztetett időpontra  pontosan érkezzenek az oltásra, hogy a csoportosulást, a tumultust  elkerüljék a rendelőkben és a kórházi oltóponton! A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált.

Folyamatosan dolgozik az oltási munkacsoport 

Az oltási munkacsoport  folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is, ha jön elég vakcina.  Minden célcsoport időben értesülni fog a rávonatkozó tudnivalókról.  Attól függően, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre, ütemes és tömeges oltás is lehetséges. Oltópontonként számolunk a kórházi oltópontokkal, a járóbeteg-szakrendelőkkel, a háziorvosi rendelőkkel, és szükség esetén akár a szavazóhelyeket is be lehet vonni. 

Kedvező járványügyi adatok

A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma, miközben kevés a vakcina. Ezért a kormány március 1-ig meghosszabbította védelmi intézkedéseket. A kormány már készül a fokozatos újranyitásra, és ehhez az emberek véleményét is ki fogja kérni egy online nemzeti konzultáción.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Vajda János