A kormány friss, csütörtökön életbe lépő rendelete szerint a focisták és minden hivatásos sportoló fizetését is 70%-al csökkenthetik úgy, hogy nem kell hozzá a sportoló beleegyezése.

A járvány alatt beleegyezésük nélkül is csökkenthetik a hivatásos sportolók bérjellegű jövedelmét a kormány szerda este közzétett friss rendelete szerint.

A rendelet szerint a „munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében foglalkoztatott hivatásos sportolók” és más szakemberek rendszeres havi díjazását egyoldalúan, akár 70 százalékkal is csökkenthetik, de csak azt a megbízási díjat, amely a számvitelről szóló törvény alapján bérköltségként kerül kifizetésre – írják a rendeletben.

Ez a labdarúgásban a rendelettel máris érvénybe lépett, a többi látványcsapatsportágban a szakszövetség döntheti el, hogy a hozzá tartozó sportszervezetek éljenek-e ezzel a lehetőséggel.

Korábbi hír volt, hogy a siófoki focisták valósággal fellázadtak, amikor csökkenteni akarták a fizetésüket, a győri polgármester pedig egyszerűen megvonta a helyi focicsapattól a támogatást, mondván „szégyenteljes a teljesítményük”.

A kormány döntését két ok motiválhatta: az egyik, hogy a hivatásos sportolók is vegyék ki a részüket a koronavírus-járvány okozta válság enyhítéséből, a másik pedig hogy egyre több olyan belső közvéleménykutatás kerülhetett a döntéshozók asztalára, amely arról szól, mennyire irritálja az emberek többségét a teljesítmény nélküli sportolóknak kifizetett óriási állami pénzek, havi több milliós fizetések.

Kiemelt kép: illusztráció