Mint korábban megírtuk, szörnyű veszteség érte a szadai szafariparkot, ugyanis két elefántjuk Mambo (37) és Betty (35) rejtélyes körülmények között elpusztultak.

Először Ifj. Richter József nyilatkozott

A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója egész társulat nevében kifejezte a részvétét a család felé, az eset őt és a tulajdonost René Cassellyt is megrázta.

Casselly elmondta, mi történt az elefántokkal

Az állatok tulajdonosa a Blikknek elmondta, hogy milyen körülmények között pusztultak el az állatok.

„Amikor Mambot és Betty elvesztettük, Tongára fókuszált mindenki, akit végül sikerült megmenteni. Az állatok boncolására, egészen egyszerűen esélyünk sem volt, az orvos specialista és segédei az élet megmentésére koncenráltak. Így az elefántok halálának pontos oka nem derült ki. Tonga életéért 3 napig küzdöttünk, ebből az első órákban kritikus volt a helyzet, de utána is napokig szorult kezelésre és állandó jelenlétünkre” – mondta Casselly a Blikknek.

Családtagok voltak

„A mai napig nem tudjuk feldolgozni a történteket, hiszen ezek az állatok több mint 30 éve élnek velünk, családtagjainkként szerettük őket, és a legmagasabb színtű szakértelemmel tartottuk őket. Az elefántok két éves koruk óta a család tagjai, velük együtt nőttem fel. Amióta élek a legjobb társaim voltak. Életem legnagyobb ajándékai voltak, nem tudom, hogy mikor leszek képes elengedni őket; jelenleg Tonga, Nanda és Kimba adnak számomra vigaszt” – mesélte a tréner.

Az állatvédők állításával kapcsolatban is megszólalt

Casselly állítja, hogy elképzelhetetlen, hogy az állatok egy furgonban fulladtak meg.

„Az elefántok fulladása szállítás közben elképzelhetetlen, hiszen járműveink a szükséges engedélyekkel rendelkeznek, és az előírt szigorú szabályoknak mind megfelelnek. Az elmúlt 10 évben is ezeket a kamionokat használtuk az állatok szállítására, elegendő ablakokkal és szellőzőkkel és folyamatos karbantartással. Soha nem történt semmilyen baleset ezekben a járművekben az elmúlt egy évtizedben. Ezért megmagyarázhatatlan a dolog számunkra is”.

A körülmények miatt nem volt lehetőség az állatok boncolására

„Azonnal kihívtuk állatorvos specialistát, és a hatóságok is tudnak az esetről. Én három napig egy csak percekre tudtam lehunyni a szememet, és a mai napig a sokk hatása alatt vagyok” – mondta Casselly.

Ez vár a szafari parkra és a cirkuszra a két elefánt nélkül

Casselly elmondta, hogy szerződésük van a Magyar Nemzeti Cirkusszal, öt elefántjuk volt, ám Betty és Mambo halála után velük maradt Tonga, Nanda és Kimba.

„Korábban is az volt a tervünk, hogy Győr mellett Töltéstaván kialakítunk egy állatparkot, ahol boldogan eltölthetik nyugdíjas éveiket az elefántok. Tonga, Nanda és Kimba a tervek szerint ezen a 14 hektáron fogja majd idős éveit tölteni, elefántházzal, gyönyörű tóval és egy hatalmas legelővel, ahol minden adott ahhoz, hogy boldog, kiegyensúlyozott nyugdíjas életük legyen majd”.

Így viseli a másik három elefánt a veszteséget

A tréner elárulta, hogy a három megmaradt elefánt viselkedésén semmi különöset nem észlelnek, de elmondása szerint lehetséges, hogy úgy vannak ezzel, mint az emberek és még nem realizálták a veszteséget, de hozzátette,hogy az elefánt nem felejt.

EZEK A LIKENEWS LEGFRISSEBB HÍREI