Két hónapig mézeskalácsot sütöttek az egyik Pest megyei település lakói, hogy városuk mását elkészítsék ebből a finom karácsonyi süteményből. Az egyedülálló kiállítás már három éves hagyomány a településen.

Idén újabb csoda született Csömörön!  A helyiek a mézeskalácsból elkészített településük kicsinyített mását.

A Csömöri Tót Hagyományaink Háza több mint két hónapig készült intenzíven a csömöri mézeskalács falu felépítésére, amely több mint 200 alkotásból áll. A Szabadság, a Kossuth, a Major utca utcákon képzeletben végig sétálva több középület, többfajta ház és további alkotóelem, vonat, kandeláberek, padok, állatok, makettje látható.

A mézeskalácsfaluról készült fotókat ide kattintva tudod elérni.

A látnivalók, csodák precíz megalkotásában sok szorgalmas kéz segítségére volt szükség. Az alkotók felosztották egymás közt a feladatokat: modell, sablontervezés, a tészta elkészítése, sablonok alapján az elemek elkészítése tésztából, a kész megsült elemek összeillesztése, a legvégén cukormázzal díszítése.

A közösségformáló munkához nem kevés alapanyagra volt szükség: 70 kg lisztet,  20 kg porcukrot, 20 kg mézet, 120 tojást, 6 kg Rama margarint, 2 karton fűszerkeveréket használtak fel.

„A mi édes kis falunk” kiállítás december 21-ig tart nyitva a csömöri könyvtárban. A házikók megvásárolhatók, licitálni a kiállítás helyszínén lehet.

Kiemelt kép: csömöri mézeskalács falu – Forrás: Facebook/Fotók: Klacsán Péter