A munkavédelem ma már egy igen gyakran ismételgetett fogalomnak számít, így sokan a hétköznapok során nem is tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget. Pedig nagyon lényeges tényeket rejt ez a szó és érdemes rá figyelmet fordítani függetlenül attól, hogy milyen típusú munkát végez valaki. Lássuk, mi mindent érdemes ezzel kapcsolatban tudni!

Mégis mit jelent a munkavédelem?

Ez egy igen sokrétű terület, ugyanis amellett, hogy magába foglalja a balesetek elkerülését és a foglalkozási ártalmakat, ide tartozik például a megbetegedések megelőzése, valamint a különböző módszerek szabályozása is. Vagyis két részre oszthatjuk ezt a területet, hiszen a munkabiztonság mellett megjelenik a foglalkozás egészségügy is. Az utóbbi azért nagyon lényeges, mert a külső fizikai sérülésekre ugyanolyan fontos hangsúlyt fektetni mint arra, ha egyszerűen a munkából kifolyólag alakulnak ki megbetegedések amiatt, mert nincs biztosítva kellő biztonság. Pontosan ezért elengedhetetlen, hogy bizonyos létszámú munkás felett legyenek olyan dolgozók egy adott cégen belül, akik a szakképzett munkavédelemmel foglalkoznak mind a szellemi, mind pedig a fizikai munka területén.

Mi jelenthet veszélyt?

Alapvetően veszélyforrás lehet bármi, ami akármilyen szintű ártalmat jelenthet a munkavégzés területén tartózkodók szempontjából. Fizikai veszélyforrás lehet például bármilyen szerszám vagy gép, egy létre, de akár az egyenetlen felületek is. Fizikai veszély lehet maga a mélység, a felszálló por, sőt, a monoton, lelkileg megterhelő munkavégzés is ide sorolandó. Pontosan emiatt a szabályok és a törvények betartása rendkívül fontos, hiszen a balesetveszélyt minden esetben nullára kell csökkenteni. Ehhez segítenek hozzá a különféle munkaruházatok és biztonsági felszerelések, védőcipők és egyéb munkavédelmi ruházati termékek, kiegészítők. Nem beszélve arról, hogy az ott dolgozók védelmén túl nem mehetünk el szó nélkül az esetleges bírságok mellett sem, amelyeket egy-egy munkavédelmi ellenőrzés során kiszabhatnak, amennyiben valamit nem találnak megfelelőnek.

Speciális munkavédelmi ruházat

Mivel óhatatlan, hogy esetleg baj történik az elővigyázatosság ellenére is, nagyon fontos a megfelelő munkavédelmi ruházat viselése. Ma már számos olyan gyártó létezik, akik arra specializálódtak, hogy a munkavédelem szempontjából megfelelő termékeket készítsenek. Ez azt jelenti, hogy kizárólag az előírásoknak megfelelő ruházatot gyártanak, amelyeket számos különböző teszt alapján ellenőriznek, mielőtt a boltok polcaira kerülnének. Vagyis biztos lehetünk afelől, hogy ha a megfelelő helyről beszerzett ruházati termékek megfelelő védelmet nyújtják majd.

Szellemi munka esetén is lényeges az odafigyelés!

Bár kevesen gondolják, de a szellemi munkavégzés esetén is lényeges a munkavédelem. Hiszen órákon keresztül képtelenség – és nem is természetes – folyamatosan egyenes háttal ülni, a görnyedés és a kevés mozgás mind hatással vannak a testre. Beleértve a csontozatot, az izomzatot és az ízületeket egyaránt. Nem véletlen, hogy nagyon gyakoriak a szellemi munkát végzők esetében a hát- és a nyaki panaszok, valamint az ezekből adódó olyan kellemetlenségek, mint például a gyakran visszatérő fejfájás, sok esetben akár a migrén is. E téren a munkavédelem szempontjából a megfelelő irodabútor biztosítása kulcskérdés, de a rendszeres szünet beiktatásának lehetősége, valamint a megfelelő mozgástér kialakítása is lényeges.


A fentiek alapján jól látható, hogy a munkavédelem fogalma igencsak kiemelt és a téma fontossága vitathatatlan, nem beszélve arról, hogy törvény is biztosítja arról a foglalkoztatottakat, hogy számukra a megfelelő körülményeket biztosítsák a cég vezetői. Mindehhez szorosan hozzátartozik a munkáltatók és a munkavállalók közötti együttműködés kialakítása, valamint a balesetek megelőzéséhez a tárgyi és személyi feltételek biztosítása egyaránt.

Támogatott tartalom. Ha ön is szeretne ilyent, Magyarország népszerű hírportálján, akkor kattintson ide!