Miután még az EU-ban nincs egységesen elfogadott Covid-19 igazolvány ezért minden tagállam maga igyekszik szabályozni az országba való belépést. Egységes álláspont nincs, a beutazás szabályai országonként eltérőek.

Így utazhatunk külföldre

Általában a legtöbb EU-országba vagy negatív PCR-teszt, vagy védettségi igazolvány, esetleg mindkettő szükséges, valamint az utazás előtt regisztrálni is kell. 

Magyar védettségi igazolvány

Jelenleg csak 8 országba lehet magyar védettségi igazolvánnyal utazni:

 • Bahrein,
 • Cseh Köztársaság (EU)
 • Észak-Macedón Köztársaság,
 • Horvátország (EU) (de kérik a papíralapú oltási igazolást is)
 • Montenegró,
 • Szerb Köztársaság,
 • Szlovénia, (EU)
 • Törökország

Konzuli szolgálat

Utazás előtt feltétlenül tájékozódjunk a magyar Konzuli Szolgálat honlapján, hogy adott országba való belépésnek melyek a feltételei.

PCR-teszt

Az alábbi országokba kell a PCR-teszt és nem fogadják el az oltást

 • Spanyolország: csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet beutazni.
 • Ausztria: csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy negatív antigénteszttel lehet beutazni, és semmilyen oltást és védettségi igazolást nem fogad el.
 • Olaszország: beutazás előtt 48 órán belüli negatív PCR-tesztet és 5 napos karantént írt elő (május 17-ig).
 • Angliába és Skóciába 3 tesztet írnak elő a beutazáshoz: egyet az indulást megelőző 3 napon belül kell elvégezni, két további tesztet pedig a beutazást követő 2. és 8. napon.
 • Románia: oltási igazolást kell vinni (érdemes angol vagy román fordításban is elkészíttetni) – és az új hírek szerint-, PCR-tesztet is kérnek a belépéshez. A plasztik védettségi igazolványt nem fogadják el. Az oltás tényét az eljárást elvégző egészségügyi intézmény igazolása tartalmazza. A második dózis beadását követő 10. naptól a beoltott személy mentesül a teszt- és karanténkötelezettség alól.
 • Szlovákia: semmilyen oltást és hozott PCR-teszt eredményét nem fogadja el, mindenki számára kötelező a 14 napos karantén, de a karantén akár már az első napon is véget érhet egy Szlovákiában saját költségre elvégeztetett RT-PCR teszt negatív eredményével.

Itt váltható ki a teszt oltási igazolvánnyal

 • Horvátország: a 2. oltást követő 14 nap elteltével, védettségi igazolvány ÉS az oltásnál kapott papíralapú, pecsétes igazolás felmutatásával lehet belépni az országba
 • Görögország: a második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az állami szerv által kiállított oltási igazolást – angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelven, tehát az oltási igazolást le kell fordíttatni!

Az oltási igazolás nem azonos a védettségi igazolvánnyal

Az oltási igazolás az a pecsétes papír, amit oltás után rögtön az oltóponton kaptunk. A védettségi igazolvány pedig a QR-kóddal ellátott plasztikkártya, amit postán kaptunk meg. Ha utazni szeretnénk, érdemes mindkét dokumentumról hiteles angol fordítást készíttetni. Sőt, hasznos, ha minden papíros dokumentumot lamináltatunk, így a pecsét és a tinta is látható marad, nem fog elázni, gyűrődni – írja az egészségkalauz.hu

Szúrópróbaszerűen végeztethetnek tesztet

Görögországba külföldieknek kötelező egy Utasazonosító Űrlap benyújtása, amelyben oltásuk állapotára és védettségükre vonatkozó adatokat kell megadniuk. A görög hatóságok a COVID-19 betegségen átesett személyek állami szerv által hitelesített igazolását is elfogadják. Azonban készüljünk arra, hogy a görögök “fenntartják a jogot”, hogy az igazolás bemutatása ellenére is gyorstesztet vagy PCR-tesztet végezzenek – szúrópróbaszerűen.

Németország

Németországba egyelőre csak üzleti céllal lehet menni, és 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezni, ha repülővel utazunk. Védettségi igazolást csak az EMA által engedélyezett vakcinákra fogadják el (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). Az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen És egyszer már beoltották a fent említett oltóanyagok valamelyikével. A betegségből történt felgyógyulást egy 28 napnál régebbi, de hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehet igazolni.

Ciprus

Ciprus május 10-től elfogadja az oltási igazolást és a védettségi igazolványt, ha az EMA által jóváhagyott vakcinákkal vagy a Szputnyik V-vel történt az otlás. Azonban a kínai Sinopharm vakcinát nem fogadja el! A védettségi igazolványt fel kell tölteni a CyprusFlightPass rendszerbe és ki kell tölteni egy formanyomtatványt.

Kiemelt kép: illusztráció