Minden kismama tudja, hogy a várandósság három trimeszterből áll. Na de miért? Máshogyan fejlődik a szakaszokban a baba? Akkor mások az igényei is? Ezekre a kérdésekre ad választ dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos.

Első trimeszter (0-3 hónap)

A zigótából embrió fejlődik, megtörténik a barázdálódás, a szedercsíra és a hólyagcsíra kialakulása, valamint a beágyazódás után a velőcső kialakulása. A méhlepény is ebben az időszakban alakul ki, és a köldökzsinór kapcsolatot létesít a magzat és a méhlepény között. A központi idegrendszer fejlődését átölelő időszak ez – áll a rakotunde.hu oldalon.

Láthatjuk, hogy bizony elképesztő sebességgel történnek az események, aminek természetesen hatalmas tápanyagigénye is van. A folsav ebben az időszakban elengedhetetlen, de abból is a szerves, vagyis a folát elnevezésű anyag, hiszen ez sokkal nagyobb arányban hasznosul, és lényegesen kisebb az esélye annak is, hogy a szervezet nem képes beépíteni az anyagot.

A vitaminok mellett kiemelten fontos a magnézium, a cink, a réz, hiszen ezek az anyagok gondoskodnak a megfelelő sejtosztódásról, a beágyazódásról, lényegesen csökkentik a vetélés kockázatát.

Nem utolsó sorban az anya immunrendszerét is optimális szinten működtetik, mellyel elkerülhetőek a magzatra veszélyes fertőzések is. Persze ebben az esetben is fontos, hogy a –citrát és –glükonát kötéseket keressük, mert a szerves kötések esetében az anyagok felszívódása akár 80%-kal is jobb!

Második trimeszter (3-6 hónap)

Érdemes tisztázni, hogy a hónap szerinti bontás a trimeszterek esetében inkább egy egyszerűsítés. A fejlődési szakaszok ugyanis ennyire jól nem behatárolhatóak, néhány napos csúszás elképzelhető. Így a második fejlődési szakasz a12. héttől a 28. hétig tart.

Csodálatos benne a 16-18. hét: az anya ekkor már kezdi érezni a magzat mozgását. A belső szervek már kialakultak. Intenzív növekedés jellemzi a magzatot, ezzel igényei is megnövekednek.

A második fejlődési szakaszban minden szerv és részlet kialakul már, ám még nem mind tökéletes. A magnézium ebben az időszakban is fontos, mert megelőzi a görcsöket, és a méhszáj kinyílását.

A vas is kiemelten fontos, hiszen jellemzően a második szakaszra a szervezet raktárai már kiürülhetnek, illetve a fokozott felhasználás miatt a jó minőségű, szerves vasra mindenképpen szükségünk van  Jó hír, hogy ekkor már eltűnnek, illetve a legtöbb esetben minimum enyhülnek a kellemetlen tünetek, ám megjelenhetnek újak is, mint a lábdagadás, vagy a hátfájás.

Harmadik trimeszter (6-9 hónap)

A harmadik trimeszter a hízás ideje. Természetesen ilyenkor sem áll le a fejlődés, hiszen a tüdő ebben a szakaszban éri el teljes fejlettségi fokát. Ám a baba ekkor hízik a legnagyobb ütemben, ami sokszor az anya számára is megterhelő.

Nem csak azért, mert hatalmasra nő a pocak, hanem azért is, mert a baba „étvágya” növeli a kismamáét is, így ebben a szakaszban a nagyon nagy súlygyarapodás sem ritka az anyukáknál.

Ezt megelőzendő, hogy az ideális keretek között maradjunk fontos a mozgás, és a helyes táplálkozás. A vitaminok kiemelt szerepe ekkor is megvan, ám a B6 – vitamin elhagyható.

Ekkorra a várandósvitaminok jellemzően már feltöltik a szervezetet ezzel az anyaggal, így nincs szükség a további bevitelre. Ez azért is fontos, mert a pluszban bevitt B6 – vitamin növeli az étvágyat, ami hozzájárul a jelentős anyai súlygyarapodáshoz.

Kiemelt kép: illusztráció