A Kubernetes olyan konténter technológiával működő platform, amelynek népszerűsége egyre csak növekszik. Gyakran K8s-ként rövidítik. Fontos azonban tisztázni, hogy a konténer nem azonos a Kubernetessel. A Kubernetes inkább egy népszerű platform arra, hogy a konténereken alapuló megoldásokat hatékonyan lehessen kezelni és beállítani.

A konténerek egyébként használhatóak Kubernetes hiányában is. Erre jó példa az, ha építenek rájuk egy webes alkalmazást, a Docker példának okáért egy populáris konténeres megoldás.

Mire jó akkor mégis a Kubernetes?

A RackForestnél elérhető Kubernetest akkor alkalmazzák előszeretettel, ha arra van szükség, hogy skálázni lehessen a konténereken alapuló megoldást. Amikor egy időben több konténerpéldány üzembe helyezésére, méretezésére van szükség, azaz egyszerre kell több szolgáltatást is üzemeltetni, a Kubernetes remekül teszi a dolgát. A folyamat során hatékonyan történik a felskálázás és a leskálázás egyaránt.

Tehát a szoftverek csomagolását és szállítását formailag a konténer biztosítja. Ezzel szemben egy hangszerelési platform a Kubernetes, ami akkor jön kapóra, ha a konténereket nagy méretben kell futtatni úgy, hogy közben skálázhatóak legyenek.

Érdemes self hosted Kubernetesben gondolkodni?

Általában véve nem, viszont vannak olyan speciális vállalati működési esetek, ahol akár ez is szóban jöhet.

Ilyen körülmény lehet, ha a helyi piaci szabályozás miatt szükség van erre. Például az adott tevékenység kapcsán nem megengedett a nyilvános felhők használata. Amennyiben a vállalat az infrastruktúra biztosításával foglalkozik, akkor szintén megoldás lehet a self hosted Kubernetes. Van még egy ilyen ok, mégpedig az, ha az adott szolgáltatóktól való függőséget feltétlenül el kell kerülnie egy szervezetnek például geopolitikai indokok vagy a piaci verseny miatt.

Miért érdemes a Kubernetes platformot használni?

Ha egy olyan vállalatról van szó, amely több tevékenységgel és szolgáltatással foglalkozik, a rendszert pedig gyorsan kell felskálázni vagy leskálázni, akkor remek döntés lehet letenni a voksot a Kubernetes mellett. Bár virtuális gépekkel is megoldható a dolog, a konténerek egyszerűbbé teszik az alkalmazások méretezését.

Sokkal könnyebb a Kubernetes kezelése, mint a hagyományos infrastruktúra alkalmazása, ha az alkalmazásod több független szolgáltatásból tevődik össze, ráadásul ezeket nagy méretben szükséges tárolni. A K8s ugyancsak jó szolgálatot tesz akkor, ha konténerben kívánjuk futtatni a kódot, és a konténerpéldányokat, valamint a podokat kell kezelni. Ugyancsak érdemes Kubernetesben gondolkodni, ha a munkafolyamatokat szeretnénk átköltöztetni a felhőbe, és ezt szeretnénk megfelelően előkészíteni, továbbá ha következetes telepítésirányításra vágyunk.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.