Egy macska sok mindennel ki tudja húzni a gyufát a gazdájánál, de az egyik legbosszantóbb “gaztett” talán az, amikor az állat nem a macskaalmot, hanem a padlót, a szőnyeget vagy a kanapét használja ürítés céljára. 

Ilyenkor kézenfekvőnek tűnhet alapos dorgálásban részesíteni kedvencedet, de mielőtt ezt megtennéd, járj utána, hogy vajon miért is döntött úgy a macsek, hogy nem a számára kijelölt illemhelyen könnyít magán!

1. Nem szimpatikus neki az alom

Minden macska külön személyiség, így az ízlésük is különböző. Azért, mert a szomszédod vagy a legjobb barátod macskája tökéletesen elégedett egy bizonyos fajta alommal, még egyáltalán nem biztos, hogy a te macskádnak is az lesz a megfelelő. Némely cica például ki nem állhatja az illatosított változatokat, míg másokat egyáltalán nem zavar.

Érdemes tehát első körben másfajta alomra váltani; a választásban segíthet, ha körülnézel a Petguru macskaalom kínálatában, ahol rengetegféle termék áll rendelkezésedre. Rendelj egyszerre akár többfélét is kisebb kiszerelésben, és próbálgasd, hogy a macska melyiket használja a legszívesebben!

Amelyik nem nyeri el a tetszését, abból a maradékot viszont semmiképp se dobd ki, hanem add egy macskás barátodnak, vagy ajándékozd el egy menhelynek!

2. Nem elég tiszta az alom

Ha belegondolsz, ebben nincs semmi meglepő: te sem szívesen használsz egy koszos, elhanyagolt WC-t, nem igaz? Ugyanez a helyzet “macskáéknál” is, csakhogy ők nem tudják kitakarítani maguk után az almot, így ez a feladat a gazdira hárul.

Az ürüléket és a vizelettel szennyezett részt minden nap távolítsd el, heti egy alkalommal pedig a teljes almot dobd ki, mosd el a tálcát, majd száradás után töltsd fel friss alommal! Így a macskatoalett mindig tiszta és higiénikus marad, amit a tulajdonosa is szívesen használ majd.

3. Nem megfelelő az alomtálca

A macskáknak ürítés közben is fontos a kényelem. Ha a tálca túl szűk, és nem tud benne komfortosan elhelyezkedni, akkor keres egy számára optimálisabb helyet – mondjuk a padlószőnyeget. 

Ha még kölyökként került hozzád, és a kezdetek óta kisebb méretű cicáknak való tálcát használ, akkor lehet, hogy most már eljött az ideje a cserének.

4. Rossz helyen van az alomtálca

Bár az állatok nem szégyenlősek, azért ők is szeretnék nyugodt körülmények közt végezni a dolgukat, anélkül, hogy ebben bármi megzavarná őket. 

Ezért ha az alomtálca a lakás egy forgalmas pontján van, ahol gyakori a sürgés-forgás, esetleg valamilyen zajforrás van a közelben (pl. mosógép, kazán, televízió), akkor önhatalmúlag keres majd egy csendes és eldugott helyet. 

Előzd meg, hogy a kanapé mögött vagy az asztal alatt könnyítsen magán, és keress az alomtálca számára egy nyugodt sarkot!

5. Túl kevés alomtálca van

Jegyezd meg: a cicáknál nincs olyan, hogy közösködnek az illemhelyen, így ahány cica, annyi alomtálca a minimum mennyiség! De a szakértők szerint a legjobb, ha cicalétszám +1 db alomtálca áll rendelkezésre.  A tálcáknak ráadásul nem szabad szorosan egymás mellett lenniük, sem az ételes, italok edények közelében.

Ha egy népes macskakolóniával élsz együtt, akkor jobb, ha beletörődsz, hogy otthonodból jelentős szabad területet foglalnak el a macskaholmik.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.