A kényszerbetegségekről már mindenki hallott, de azt sokan nem tudják, hogy létezik párkapcsolati kényszerbetegség is. Hogy mi is ez, és milyen tünetei vannak, azt mutatjuk most be cikkünkben.

A párkapcsolati kényszerbetegség

A kényszerbetegség egy mentális probléma, amelyet érdemes kezelni. Angol nevéből rövidítve OCD-nek nevezi az orvostudomány: obszesszív-kompulzív tünetegyüttest takar a kifejezés. Az előbbi kifejezés a kényszergondolatokra utal, az utóbbi a kényszercselekvésekre.

Sajnos elég sok embert érint, a lakosság 2-3%-át, s ami nagyobb baj, hogy sokan nem is tudják, hogy ebben a betegségben szenvednek. Ráadásul létezik párkapcsolati OCD is, amiről a Szexvitál.hu oldalon is lehet bővebben olvasni. Itt ugyanis rendszeresen foglalkoznak a szexuális életet is befolyásoló problémákkal, kaphatunk tanácsokat annak javítására, és a webshopban számos eszközt találunk, amivel elősegíthetjük a boldogabb párkapcsolat létrejöttét.

A párkapcsolati kényszerbetegség – röviden ROCD – sok ember életét megkeseríti ugyanis, tehát nem mehetünk el mellette szó nélkül.

Jellemző tünetek

Mint minden kényszerbetegségnek, az ROCD-nek is vannak jellemző tünetei. Eleinte könnyű összekeverni a megnyilvánulásokat a túlzott aggodalommal, a féltékenységgel vagy a perfekcionizmussal.

Ha már nem a kapcsolat kezdeti szakaszában vagytok, de párod még mindig rendszeresen ellenőriz, kutatgat utánad, lehet, hogy kényszeres gondolatai vannak, és megrögzötten tudni akar mindent. Ilyen esetben kezdhetsz gyanakodni, hogy ROCD-ről van szó!

Mikor kell még arra gondolni, hogy párod esetleg kényszerbeteg? Ha az alábbi kérdésekre igen a válasz, akkor jobb, ha beszélsz vele erről a betegségről.

  • Állandóan bizonytalan? Megkérdőjelezi a kapcsolatot? 

Ha sokat gondol arra a párod, vajon jól választott-e, nem lenne-e jobb neki valaki mással, akkor ez lehet az egyik tünet.

  • Állandó visszajelzésre van szüksége? Gyakran kikéri a családja, barátai véleményét veled kapcsolatban?

Ha úgy érzed, a párod nem bízik benned, nem biztos abban, hogy te elég jó vagy-e számára, akkor ez is gyanúra adhat okot.

  • Idegesíti egy rossz tulajdonságod? 

A kényszerbetegek gyakran egy adott dologra koncentrálnak csak, és attól nem tudnak szabadulni. Ha a párod azon rágódik, szeret-e még téged, mert zavarja őt, ahogy hangosan nevetsz a vicceken, vagy nagy az orrod, akkor lehet, hogy kényszerbeteg.

Normális esetben elfogadjuk a másik kisebb hibáit, tudjuk, hogy senki sem tökéletes. Az ROCD-ben szenvedő azonban ilyenkor azt hiszi, biztosan elmúlt a szerelem, mert az egyetlen apró hiba felülír minden mást. És jönnek az újabb kényszerképzetek: vajon tényleg a megfelelő személlyel vagyok? Nem lenne jobb mással?

Megoldás

A kényszerbetegség gyógyítható. Az első lépés a felismerés, majd az orvos felkeresése. Gyakran terápiát javasolnak az OCD-ben szenvedőknek, de ma már a gyógyszeres kezelés is sok javulást ígér. Ha figyeltek egymásra, nem lehet baj!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.