Borzalmas körülmények közt nevelte egy házaspár hat gyermekét: fűtetlen lakásban laktak, nem volt meleg ruhájuk és óvodába sem járatták őket. A szemetet is a házba tárolták. Most elvették tőlük a gyerekeket, a szülők pedig felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

A férfi és a nő szűkös anyagi körülmények között élt, egyiküknek sem volt munkahelye és rendszeres jövedeleme. A lakóhelyüket és a ház udvarát is rettenetesen elhanyagolták. A családgondozó először alapellátásban részesítette a szülők gyermekeit, majd 2014-ben el is vették tőlük a gyerekeket.

A szülők a hatóság által a gondozási tervben előírt magatartási szabályoknak nem tettek eleget: heteken át nem takarítottak, lakókörnyezetüket rendkívüli szennyezettség jellemezte. A szülők a házban tárolták az összegyűlt háztartási hulladékot tartalmazó zsákokat, amelyek bűzt árasztottak és fertőzésveszéllyel fenyegettek. Nem szereztek be elegendő mennyiségű tűzifát, ezért a házban hideg volt.

Döbbenetes, de a szülők még a kiskorú gyermekeik megfelelő öltöztetéséről és tisztálkodásáról sem gondoskodtak. A gyermekek mezítláb, zokni és papucs nélkül, nem az évszaknak megfelelő, vékony ruházatban voltak a hideg burkolaton a fűtetlen házban. A szülők az óvodás korú gyermekeiket nem járatták óvodába, így nem gondoskodtak gyermekeik megfelelő óvodai neveléséről, fejlesztéséről és ellátásáról sem.

Az ikreket napközben rendszeresen a rácsos kiságyukban tartották, onnan csak nagyon ritkán vették ki. De érzelmileg is teljesen elhanyagolták gyermekeiket, nem foglalkoztak, nem játszottak velük.

A fenti magatartásukkal a kiskorúak nevelésére köteles szülők az e feladatukból eredő kötelességüket súlyosan megszegték, és ezzel gyermekeik testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését is veszélyeztették.

Siklósi Járásbíróság most mind a hat gyermekét elvette a szülőktől. A bíróság a férfit és a nőt is 1 év 6 hónap börtönre ítélte 6 rendbeli társtettesként elkövetett kiskorú veszélyeztetése miatt, egyúttal megszüntette a szülői felügyeleti jogukat. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, továbbá a felfüggesztés próbaidejére elrendelte a vádlottak pártfogó felügyeletét.

Kiemelt kép: illusztráció