Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta 6635 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést és elhunyt minden eddiginél több, 182 beteg. Közben a több országban már a tömeges oltásra készülnek, kiderült, hogy a koronavírus-vakcináknak milyen mellékhatásai lehetnek.

Soha nem volt ennyi halálos áldozat egy nap alatt

6635 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 231 844  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 182 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 5324 főre emelkedett.

Sok a budapesti fertőzött

Az aktív fertőzöttek száma 159 487. Az aktív fertőzöttek 20%-a, az elhunytak 23%-a, a gyógyultak 25%-a budapesti. 7693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 663-an vannak lélegeztetőgépen

100 emberből 15-nél vannak mellékhatások

A Pfizer és a Moderna vakcináit fölvevő páciensek 10-15%-ánál lépnek fel olyan mellékhatások, melyek „számottevően látványosak” – mondta el Moncef Slaoui, a Fehér Ház vakcinaprogramjának vezetője.

Hidegrázás, fejfájás

A legtöbben az oltás helyénél tapasztalnak fájdalmat, belázasodnak, hidegrázást kapnak, izomfájdalmat vagy fejfájást érzékelnek – mondta el Slaoui a CNBC-nek. Hozzátette: a legtöbb embernél semmilyen mellékhatás nem lép fel.

Láz, izomfájdalom

Korábban a Moderna és a Pfizer is elismerték, hogy a vakcina okozhat enyhe mellékhatásokat, mint izomfájdalom, hidegrázás vagy fejfájás. A kísérletekben résztvevő alanyok egy része még szeptemberben beszélt a hírcsatornának arról, hogy magas lázat, fáradékonyságot és durva fejfájást tapasztaltak – írja a Portfolio.

Nem tudni semmit a hosszabb távú mellékhatásokról

Slaoui arról is beszélt, hogy rövidebb és középtávon a vakcina hatásai már egyértelműek, a hosszabb távú mellékhatások viszont még nem teljesen azok.

Mindeközben megint változtak a maszkviselés szabályai

A szerda éjszaka megjelent Magyar Közlöny, ami egyebek mellett egyes veszélyhelyzeti kormányrendeletek módosítását is tartalmazza – írja a Privátbankár

Üzletben dolgozók számára lesz könnyítés

Az egyik a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) kormányrendeletet módosítja úgy, hogy kicsit megkönnyítse az üzletekben dolgozók életét. 

Munkavállaló és munkáltató megállapodása

A kiegészítés szerint a munkáltató és a munkavállaló megállapodhatnak abban, hogy az  üzletben történő munkavégzés során az ott dolgozók számára a munkáltató vagy az üzletvezető olyan szünetet biztosít, amely során mellőzhetik a maszk használatát.

Külön helyiséget kell kijelölni

A szünet céljára a  munkáltató vagy az  üzletvezető kizárólag olyan helyiséget, illetve területet jelölhet ki,

a) amely nem szolgál az üzletben értékesített termékek tárolására és

b) amelyben vásárló nem tartózkodhat – derül ki a rendeletből.

Kiemelt kép: Illusztráció