Moszkvában 80 ezer embert és 15 ezer hóeltakarító járművet irányított az utcákra az önkormányzat az elmúlt három nap alatt leesett rendkívüli mennyiségű csapadék eltakarítására – jelentette ki Pjotr Birjukov, az orosz főváros polgármester-helyettese újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Majdnem rekordot döntött

Az orosz hidrometeorológiai szolgálat szerint a hóréteg vastagsága a péntekre virradó éjszakán elkezdődött, és vasárnap este véget ért havazás következtében elérte az 59 centimétert. Ez egyetlen centiméterrel marad el az abszolút rekordtól, amelyet a rendszeres mérések 142 éve alatt feljegyeztek. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ezt jósolta

Birjukov korábbi nyilatkozataiban úgy vélekedett, hogy majd 70 ezer embert kell mozgósítani a mintegy 12,5 milliós városban.

FRISS! Hatalmas dologra jöttek rá a kutatók a tüdődaganatokkal kapcsolatban

Nem elég három nap

A havazást megelőzően azt jósolta, hogy a lehulló hómennyiség eltakarításához három napra lesz szükség, amit a hétvégén ötre módosított – írja az MTI.

Nagyon hideg van

A havazást erős, mintegy tízfokos lehűlés követte, a hőmérséklet az orosz fővárosban keddre virradóra mínusz 23-25 fokra süllyedhet.

Holnap nálunk megérkezik a napsütés

A LikeNews is megírta, hogy kedden a legtöbb napsütés az ország keleti felében várható, nyugaton inkább az erősen felhős ég lesz a jellemző. Nagyjából délig fordulhat elő csapadék, főleg a Dunántúlon: elszórt jelleggel hószállingózás, gyenge havazás. A minimumhőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 3 fok között valószínű, de a derült, szélvédett, havas tájakon mínusz 17 fokig is lehűlhet a levegő. A nappali maximumok mínusz 2 és plusz 5 fok között alakulnak.

Ne hagyd ki! Ez most mindent megváltoztathat: új adat érkezett a hazánkban jelenlévő brit vírus mutációról

Szerdán elszórtan várható csapadék

Szerdán napközben elszórt jelleggel várható csapadék: többnyire gyenge eső, de reggel északon átmeneti ónos eső, északkeleten pedig hószállingózás, kisebb havazás is előfordulhat. Hajnalban általában mínusz 8 és mínusz 1, a kezdetben derült, havas részeken viszont mínusz 15 és mínusz 9 fok között lesz a hőmérséklet. Kora délután többnyire plusz 4-9 fokig melegszik fel a levegő, de az Északi-középhegységben csupán 0 és plusz 4 fok közötti értékeket mérhetnek.

Vörös kód

Mint megírtuk az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára korábban azt mondta: a vörös kód jelzés várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben. Fülöp Attila kiemelte, a vörös kód jelzés különleges felhívás mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak. Arra kért mindenkit, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatok valamelyikét. Ezek a telefonszámok a www.hajlekot.hu oldalon elérhetők.

Csütörtökön már túlnyomóan napos idő lesz

Csütörtökön túlnyomóan napos idő lesz, de az északkeleti határ közelében lehetnek átmenetileg erősen felhős területek és arrafelé gyenge eső előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 2 fok, míg a derült, havas helyeken mínusz 10 és mínusz 6 fok között valószínű. Kora délután többnyire plusz 5-10 fokig emelkedik a hőmérséklet, az Északi-középhegységben ugyanakkor csak plusz 2-4 fok várható. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Pexels