Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta ma délelőtt Orbán Viktor bejelentette a minden eddignél szigorúbb járványügyi intézkedéseket. Ennek értelmében este 8-tól reggel 5-ig tartó kijárási tilalom lesz, a középiskolák, egyetemek, éttermek, és számos más hely pedig bezár. A szigorú bejelnetésekről itt írtunk.

A operatív törzs bejelentései

Ezt követően és a ma reggeli számadatok ismeretében tartotta meg szokásos napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol Kiss Róbert rendőr alezredes beszélt az Orbán-féle bejelentésekről, amelyhez hozzátette: akkor lépnek majd életben, amikor a parlament elfogadja a rendkívüli helyzetről szóló törvényjavaslatot. Emellett szólt arról is, hogy általános rendezvénytilalom lesz, a kijárási tilalom pedig mint ahogyan azt a miniszterelnök is elmondta: este 20 órától hajnali 5-ig tart majd. Tovább elmondta, hogy a sportrendzvényeket csak zárt kapuk mögött lehet majd megtartani.

ITT VANNAK ORBÁN VIKTOR RENDKÍVÜLI BEJELENTÉSEI:

Itt vannak a szigorítások: bezárják az üzleteket, színházakat, kollégiumokat, jön a még keményebb kijárási tilalom | LikeNews

este 8 óra és hajnali 5 óra között kijárási tilalom lesz, kivétel a munkába járás, illetve valamilyen rendkívüli helyzet, minden gyülekezés tilos, az éttermek bezárnak, az üzletek, a fodrászatok, a kisipari szolgáltatók 19 órakor bezárnak, a szállodák nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti útra érkezőket, általános rendezvénytilalmat vezetnek be, legfeljebb 10-en

A bezárások

Kiss Róbert azt is elmondta, hogy 12 üzletet zártak be a hétvégén, ebből 10-et Budapesten, kettőt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében rendelték el – mondta Kiss Róbert. Több mint 36 ezer hatósági házi karanténban van – tette hozzá. Mindenkitől kérte, hogy a rendelkezések betartásával védjék a biztonságot és az életet.

A vendéglátóhelyek ellenőrzése

A vendéglátóhely-ellenőrzésekről azt mondta, csak Budapesten 17 helyen volt szabálytalanság, ahol szabálysértési feljelentéseket tett a rendőrség. „Rendszeres tapasztalat volt, hogy az üzletek nem tartatják be a maszkkötelezettséget” – hangzott el a tájékoztatón.

Emelkedő számok

Ezt követően Müller Cecília szólt, aki elmondta, hogy sajnos ma is emelkedő számokról kell beszámoljanak, bár a halálos áldozatok száma az elmúlt napokéhoz képest jóval kevesebb volt. Az országos tiszti főorvos azt követően, hogy ismertette a napi járványügyi adatokat, elmondta, hogy nagyon nehéz napokat élünk most meg. Európa szerte, a kórházak kapacitásuk határait feszegetik. Mivel Magyarországon is nő a kórházban ápoltak száma (6061 fő), és nő a lélegeztetőgépen lévő betegek száma (415 fő), ezért rendkívüli módon megterhelődik az egészségügyi ellátórendszer” – mondta el.

Újabb bejelentések

Ezt követően pedig bejelentette, hogy Kásler Miklós, az Emmi-miniszter elrendetel, hogy minden egészségügyi intézmny lépjen be a koronavírusps betegek ellátásába. Ebből pedig egyértleműen azt következik, hogy a tervezhető ellátások körét el kell halasztani egy időre.

Van, amit nem függesztenek fel

Azonban Müller elmondta, hogy az onkológiai és kardiológiai, valamint a transzplantációs ellátásokat nem függesztik fel. Jelenleg 77 intézményben fogadnak koronavírusos betegeket, fertőzött gyermekeket külön kijelölt intézményekben fogadnak.

A vitaminszedés fontossága

Az országos tisztifőorvost a járványidőszak alatti vitaminszedésről kérdezték a tájékoztató végén. Ennek kapcsán a tisztifőorvos azt mondta, hogy feltétlenül szükséges a vitamin szedése, mert ősszel-télen már nincs az élelmiszerekben elég vitamin. Ha valaki kiegyensúlyozott, nem szenved betegségben, akkor napi 500 milligramm C-vitamint és 2000 nemzetközi egység D-vitamint vigyenek be. Fontos, hogy aki teheti, konzultáljon házi orvosával emiatt, mert a túlzott mennyiségű vitamin rossz hatással is lehet szervezetünkre. Hozzátette válaszában, hogy a nyomelemek beviteléről is egyeztessünk orvosunkkal.

Kiemelt kép: Müller Cecília