A járvány harmadik hullámát okozó brit típusú koronavírus-variáns mellett már bizonyítottan jelen van hazánkban a védőoltásokkal szemben is ellenállóbb dél-afrikai mutáció is.

Itt azonosították a mintát

Az eddig egyetlen mintát a Neumann Labs-ben azonosították, a magyar diagnosztikai cég nemrégiben bevezetett PCR vizsgálatával, amely képes kimutatni a koronavírus újonnan megjelent variánsait. A vizsgálat eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítették. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Egyre nagyob ütemben terjed a brit mutáns

Míg az utóbbi hetekben a Neumann Labs magyar tulajdonú diagnosztikai laboratóriumban elvégzett vizsgálatok esetében a koronavírus-pozitív esetek felét – és az elmúlt napokban már az esetek 90%-át! – a brit mutáns okozta, dél-afrikai vagy brazil variánst nem találtak. Egészen mostanáig.

FRISS! Berobbant a harmadik hullám itthon, közel 5 ezer új fertőzött, meghalt 123 beteg, Orbán Viktor szerint a legnehezebb két hét előtt állunk

A dél-afrikai mutáns

A diagnosztikai cég nemrégiben bevezetett új PCR tesztje a napokban egy vizsgált személy esetében már bizonyítottan kimutatta dél-afrikai koronavírus-variáns jelenlétét, ami feltehetőleg azt jelenti, hogy már ez a mutáció is több embert megfertőzött hazánkban.

Már több uniós tagállamban jelen van

„A dél-afrikai mutáns jelenlétét több uniós tagállamban is kimutatták, így például Franciaországban, vagy Ausztriában, nálunk eddig nem azonosítottak ilyen esetet. Az általunk bevezetett új, kombinált PCR teszttel azonban sikerült azonosítani a mutációt, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítettek” – hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

Müller Cecília is beszélt a dél-afrikai mutánsról

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta, hogy tegnap kimutatták egy betegnél a dél-afrikai vírusmutánst. A brazil, illetve a dél-afrikai mutánsról azt lehet tudni, hogy nehezebben kezelhetők, ugyanis ellenállóban és az antitestek kevésbé tudnak megközdeni velé.

Újrafertőződés

Ez pedig azt is jelenti, hogy egy már a korábban a koronavírussal fertőzött személy újra megfertőződhet valamelyik mutáns vírussal.

A brit mutánst ennyi embernél mutatták ki

A brit mutánst eddig 418 személynél mutatták ki, 34 főnél egyéb más variánsokat, amik járványügyi szempontból nem eltérő viselkedésűek a már ismert koronavírustól, a cseh mutánst 9 főnél azonosították.

Szigorodó utazási szabályok

A sajtótájékoztatón arról is beszéltek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére megkezdődött az utazási szabályok, határforgalom-ellenőrzési rendelkezések szigorításának előkészítése, tekintettel az egész Európát érintő koronavírus-járvány harmadik hullámára. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Müller Cecília, Operatív törzs, Facebook