Nem lehet oltóanyagot választania annak, aki úgy dönt, hogy beadatja magának a koronavírus elleni vakcinát – ezt mondta Müller Cecília. Azt nem lehet tudni, hogy mi alapján döntik el, hogy ki, melyik vakcinát kapja meg.  Egy kutatásból azonban az derült ki, hogy a magyarok kevésbé bíznak az orosz és a kínai vakcinában, mint az amerikai és az európai fejlesztésűben.

17,5 millió vakcina

17,5 millió adag vakcinát kötött le Magyarország a különböző gyártóknál – hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján. A vakcináról és az előregisztrációról itt írtunk részletesen.

Vizsgálják az orosz vakcinát

„Az orosz vakcinát is vizsgáljuk, magát az oltóanyagot és a dokumentációját is. Hamarosan egy kínai vakcina dokumentációja is beérkezik, amit az engedélyező hatóságok és virológusok elkezdenek vizsgálni. Azt nem lehet megmondani, melyik vakcinával fogjuk megkezdeni a védőoltások beadását” – mondta Müller Cecília

Március körül kezdenek oltani

A tisztifőorvos szerint a magyarok bizalommal vannak a magyar gyógyszerhatóságok és a vakcinák iránt is. Mint fogalmazott, tömeges oltásra a következő év első negyedévében számíthatunk.

Oltási terv

„Az oltakozás nem a regisztráció, hanem az oltási terv szerint zajlik majd. A regisztráció nem jár kötelezettségekkel, ha valaki most úgy gondolja, szeretnék megkapni a védettséget, de később meggondolja magát, tiszteletben tartják a döntését” – mondta Müller Cecília.

Nem lehet vakcinát választani

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy azt a vakcinát lehet majd beadatni itthon, amelyet a hatóságok jóváhagynak, biztonságosnak tartanak, és amely rendelkezésre áll majd. Azt mondta, „választani nem lehet, a döntés szakmai alapon nyugszik”.

Sok a kérdés a vakcina körül

Müller Cecília szerint „azt a vakcinát tudják majd felajánlani, ami minden engedéllyel rendelkezni fog, amivel rendelkeznie kell”. Arra nem tért ki, hogy ha több oltóanyagot is elfogadnak a szakemberek a bevizsgálások során, akkor mi alapján rendelik majd be azokat, és ha például két vagy több vakcinát is szállítanak Magyarországra egyszerre, akkor ki, melyikből kap majd.

Alacsony a vakcina elfogadottsága

A közeljövőben elérhetővé váló koronavírus-vakcinák elfogadottsága a magyarok körében mindössze 20-36 százalékon áll – derül ki a hétfőn nyilvánosságra hozott Publicus Intézet által a Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Nem bíznak az orosz és kínai oltóanyagban

Csekélyebb a magyarok bizalma az orosz és a kínai vakcinákban (20-21 százalék) és inkább oltatnák be magukat az amerikai és az európai fejlesztésű szerrel (31-36 százalék).

Kiemelt kép: illusztráció