A karácsony elmaradhatatlan eleme a mézeskalács, legalábbis sok-sok helyen, pláne, ahol kisgyerekek is vannak. Ma mi is sütésre adtuk a fejünket, mindezt azért, hogy mosolyt csalhassunk a gyerkőcök arcára.

A kedvenc receptünk

Az egyik kedvenc receptünkre még néhány évvel ezelőtt bukkantunk rá az internetet böngészve és azóta is ez a legnagyobb sláger otthon. Kicsik és nagyon egyaránt imádják, ám mielőtt megmutatjuk, tartsunk egy kis mézeskalács történelmet.

Az isteneknek felajánlott eledel

mézeskalács egy olyan sütemény, amely változatos alakjával, illetve díszítésével nagyon sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott eledel, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be.

Kicsit időigényes munka

A mézeskalács készítő elismert szakma is egyben, melyhez jó kézügyesség szükséges, hiszen a mézeskalácsok népművészeti színvonalú díszítése időigényes munka. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek, melyek nem tévesztendők össze a cukrász termékekkel.

Története

A méz hosszú időn át pótolhatatlan édesítőszer volt, így megbecsülése a belőle készített tésztára is átment. Ezért jelentőséget, helyenként misztikus erőt is tulajdonítottak neki. Az ókori görögök a halott szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engesztelhesse ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét. Feljegyezték, hogy Püthagorasz nem élő állatot, hanem állatformájú mézeskalácsot áldozott az isteneknek. Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalács sütésre használt égetett cserépformát. A méz királyi eledel volt. Bécsben 1368-ban már név szerint is említenek két mézeskalácsost. Kölnben ma is hagyomány a mézeskalács-készítés, mely valószínűleg Nagy Lajos király idejében, Aachenba készülő magyar zarándokokkal került oda. A 16/17. században Nürnbergben lendült fel a formaalakítás művészi stílusa, ami egész Közép-Európában elterjedt. Ezért is következtetnek egyesek tévesen arra, hogy maga a mézeskalács-készítés is nyugatról jött Magyarországra.

A magyarok és a méz

A magyar ősi méhész nemzet. Magyarország méhészetének 11. századi írott nyomai vannak. Egy 16. századi irat utal “mézes báb”-ra. Mai ismereteink szerint az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban, de Kassa is mézeskalácsos központnak számított a 17. században. 1713-ból ismert a debreceni mézeskalácsosok céhének szabályzata és talán a mai napig is Debrecen az egyik legjelentősebb központ, ahol évszázadok óta kiváló minőségben készítik. A mézeskalács termékek készítése és fogyasztása a cukor és az ebből készített cukrász termékek megjelenésével csökkent, de továbbra is azért találkozni vásárokon a mézeskalács árusokkal és természetesen már az interneten is hódít.

Több ezer év óta ismert

A méz volt a nádcukor, majd a répacukor modern kori elterjedéséig az egyetlen édesítőszer, melyből tartós és tápláló száraz sütemény készíthető, így a mézeskalács sok nép több ezer év óta ismert eledele.

Kapcsolódó:

A meseirodalomban is fellelhető

A méz drágasága miatt, csak ünnepi alkalmakkor készítettek belőle süteményt. Az 1200-as évektől kolostorok készítettek vallásos tárgyú figurákat, életképeket. Idővel “mézesbábos” céhek is alakultak, melyek míves díszítéseket készítettek rá, így kedvelt ajándékká vált. A meseirodalomban is fellelhető, Grimm testvérek meséjében, a “Jancsi és Juliskában” szerepel egy mézeskalács ház, a csábítás szimbólumaként. A századok alatt a díszítésnek jelképi rendszere alakult ki, vagyis mind a formájában, mind a díszítésében meghatározott eseményhez köthető egy szépen elkészített mézeskalács. Kedvelt vásári ajándékok a mézeskalács szív, a huszár, a kard, a baba és a tányér.

Elkészítése

A mézeskalácsnak számtalan receptje létezik, fő összetevői a liszt, porcukor, méz, tojás. Az összetevőket összekeverik, a tésztát átgyúrják, hűvös helyen pihentetik, kilapítják, majd formázzák. A tészta jól alakítható, ám melegen ragacsossá válik.

A formázás több módon történhet:

  • Kézzel.
  • Szaggató formákkal, melyek fémlemezből hajlított, körvonalat meghatározó keret.
  • Ütőfával: fából készült formával, melybe a minta negatívja van belefaragva. Ebbe simítják a tésztát.

Ezután a kalácsokat általában díszítik, kisütik.

Akkor jöjjön a recept

Szóval a receptet Rupáner-Gallé Margó oldalán találtuk még évekkel ezelőtt is azonnal a kedvencünk lett, a végeredményt pedig a kicsik és nagyok is imádják, rendszerint pillanatok alatt elfogy, a fára már nem is igen jut belőle, pedig díszíteni is szoktunk vele.

Egy álom

“Ez a tészta egy álom! ” – olvasható a Rupáner-konyha oldalán és valóban, mert annyira könnyű vele dolgozni, hogy az szavakkal le sem írható.

Hozzávalók:

  • 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
  • két – két és fél bögre porcukor (20-25 dkg
  • 3 teáskanál szódabikarbón
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban
  • 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint is használtam már hozzá, azzal is puha maradt)
  • 1 bögre méz (2,5 dl)
  • 3 tojás

Elkészítés

1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam. (Ha nagyon ragadna a tészta, akkor adjatok még hozzá lisztet, lágy legyen a tészta, de ne ragacsos!)
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan hét percig sütjük őket. 7 legfeljebb tíz perc, ha nyers, de semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább többször vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-két perc, és megszilárdul.

Kiemelt kép: LikeNews