Ismét vaddisznók tűntek fel a főváros belsőbb területein, most Újpesten riogatja egy állat a helyieket. Többen látták a kerület belső részein a Stop Shopnál vagy éppen a Rózsa útnál a panelházak környékén. Hőkamerával keresik.

Sokan látták

Több bejelentés is befutott, hogy Újpesten a Rózsa utca, Munkásotthon utca és a Stop Shopnál is vaddisznót láttak – írják az újpesti állat és természetvédelmi járőrszolgálat honlapján.

Hőkamerával keresték

„A rendőrség nagy erőkkel, illetve mi is kivonultunk. Végül sikeresen elvonult az Elem utcai hatalmas gyártelepre, ami egy kisebb város nagyságú. Hőkamerával próbáltuk keresni, szerencsére nem történt atrocitás és mindenki jól van. A biztonság kedvéért egy autónk folyamatosan kimarad reggelig.” – fejezik be a posztot.

Emberre támadt

A vadon élő állatok egyre gyakrabban találkoznak emberekkel Budapesten és környékén. Néhány hónappal ezelőtt, egy kerepesi játszótérnél egy vaddisznó megtámadott egy édesanyát és a gyermekét. Kész csoda, hogy nem lett nagyobb baj.

Elrendelték az állatok kilövését

Kerepesen a polgármester elrendelte az állatok kilövését. “Nem fogom megvárni, míg nagyobb baj történik” – mondta Kerepes polgármestere, Gyuricza László. A polgármester rendkívül kreatív módon próbálja megelőzni az egyre szaporodó vaddisznótámadásokat.

Saját csapda

70 ezer forintért speciális vadriasztó vegyszerrel fújták be a veszélyes területeket, de a polgármester még egy csapdát is tervezett. A kutyafuttatónak látszó csapdában kukoricát szórtak szét, és amikor oda bemegy az állat, rálép egy rámpára és az ajtó becsukódik, majd altatólövedékkel meglövik.https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpolgarmesterkerepes%2Fvideos%2F723791071725805%2F&show_text=0&width=560

Vaddisznó támadás Szentendrén

Kellemes kora esti sétának indult a város peremén, amikor a házaktól alig 30 méterre egyszer csak megjelent a murvás úton egy vaddisznó és farkasszemet nézett a sétáló párral. Elindult feléjük, de a kutya megakadályozta a támadást, és megpróbálta leszerelni a vadkant. A rottweiler csúnyán megsérült – írtuk májusban.

A Római parton is vaddisznó

A vaddisznók rendszeresen betévednek a fővárosba is. Két évvel ezelőtt arról számoltunk be, hogy a Római parton a Királyok útján szalad egy vaddisznó.

Mit tegyek, ha vaddisznóval találkozok?

A vaddisznó nem játék! Ha azt halljuk, hogy a közelünkben lehetnek, de még nem látjuk őket, csapjunk zajt: tapsoljunk, énekeljünk, így szinte biztos elkerülnek minket.

Baj akkor történhet, ha úgy találkozunk vadkannal, ahogy Szentendrénél Jánosék: szemtől szemben találják magukat egy vaddisznóval.

Ebben az esetben kerülni kell a szemkontaktust, álljunk meg és várjuk meg, hogy elmenjen. Elfutni nem érdemes, mert a vaddisznók 45 km/h-ás sebességgel tudnak szaladni, könnyen utolérnek. A vadkanok az agyarukkal szúrnak, a kocák harapnak.

Fára mászással érdemes próbálkozni, de ha nem stabil a fa, vagy lógnunk kell rajta számítsunk arra, hogy a vaddisznó megvárja míg kifáradunk és lepottyanunk. Meglepően intelligensek ugyanis ezek az állatok.

Ha van a kezünkben bot, érdemes a támadó vaddisznó elé tartani, ha felkészültebb túrázók vagyunk és van időnk elővenni a vadriasztót, vagy a gázspray-t, akkor fújjuk rá, de akkor is számítsunk ütközetre.

Egy támadás esetére azt javasolják a szakemberek, hogy próbáljuk a fölön fekve maximálisan összehúzódni, kezünkkel pedig védjük az arcunkat.

Kiemelt kép: Vaddisznó a Budakeszi Vadasparkban – Fotó: BPK