Átrendezte az ingatlanpiacot a járvány, egyre többen keresnek és kínálnak alacsonyabb áron lakást. Az olcsóbb ingatlanok részesedése főképp a budapesti kínálatban emelkedik.

Az összesítés szerint a 30 millió forint alatti lakások aránya tavaly májushoz képest 18 százalékról 24 százalékra nőtt a fővárosban, de kisebb mértékben a vidéki megyeszékhelyeken is hasonló változás látható. A négyzetméterárak ugyanakkor még nem változtak jelentős mértékben, ami az ingatlanközvetítő portál szerint arra utal, hogy az eladók még kivárnak – írja az ingatlan.com.

 Februárban a vevők 54 százaléka keresett ingatlant 30 millió forint alatt, májusban viszont már viszont 57 százalékuk. Ezzel párhuzamosan 60 százalékról 66 százalékra nőtt azok aránya, akik 60 négyzetméter feletti lakást szeretnének.

Az ingatlan.com szakértője részben a hetek óta tartó bezártsággal magyarázza, hogy nő az érdeklődés a nagyobb alapterület iránt.

Balogh László a közlemény szerint arra számít, hogy a keresleti és a kínálati oldalon is folytatódhat az ingatlanpiac országos szintű átrendeződése.

Az ingatlan.com elemzése 400 ezer hirdetés összesítéséből készült.

MTI/Kiemelt kép: illusztráció