Site icon LikeNews

Ne félj az egyedül töltött, magányos óráktól, mert jót tesz neked!

Relaxed smiling girl playing with her fluffy cat. Indoor shot of amazing lady holding pet.

Sokan érzik magukat magányosnak, annak ellenére is, hogy bármikor elérhetők a Messengeren, vagy a Facebookon. Friss kutatások szerint viszont több előnye is van az egyedüllétnek.

Kutatások

Több kutatás a társas kapcsolatok pozitív hatásaival foglalkozik. Ezekből kiderül, hogy a társas elszigeteltség növeli a szívbetegségek, az elhízás, a szorongás, a depresszió, a magas vérnyomás, kockázatát. Ugyanakkor friss eredmények szerint az önmagunkkal töltött időnek bőven lehetnek pozitív hatásai is. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Minőségi énidő

Az egyedüllét nem feltétlenül a kapcsolatok hiányának eredménye. Pusztán annyit jelent, hogy időnként szakítunk időt önmagunkra. Olyan tevékenységekre, amiket kedvelünk, amiket a saját tempónkban végezhetünk, úgy, ahogy jólesik, a másoknak való megfelelés vagy a másokkal való versengés terhei nélkül. Annak ellenére, hogy általában félünk a magánytól, kutatások szerint bizonyos időközönként a legtöbbünk előnyben részesíti és vágyik az egyedüllétre – írja a mindsetpszichologia.hu.

FRISS! Ezen feladványon pörög most az internet – Te meg tudod fejteni?

Javítja a memóriánkat

Ha csoportban dolgozunk, kevesebb erőfeszítést teszünk a dolgok memorizálására, mintha egyedül munkálkodnánk valamin. Egyszerűen amiatt, mert feltételezzük, hogy a csapat többi tagja közül valaki kitölti majd a hiányosságainkat. Ez nagyon sok esetben valóban így van, és csoportszinten segítheti is az eredményességünket. Azonban az egyedül végzett munka összpontosításra és figyelemre „kényszerít” minket, ami javítja az emlékezetünket és a koncentrációs képességünket.

Önfejlesztő hatása van

Az egyedüllét időt ad számunkra, hogy azokra a dolgokra koncentrálhassunk, amik valóban érdekelnek minket. Ez a folyamat az önfejlesztés fontos része, lehetővé teszi, hogy megismerjük önmagunkat. Ha társaságban vagyunk, önkéntelenül is igyekszünk saját vágyainkat és ötleteinket úgy alakítani, hogy azok összhangba kerüljenek a többiek igényeivel és szükségleteivel.

Jobbá teszi a kapcsolatainkat

A barátságok és az erős társas támogatás nagyon fontos a lelki jóllétünk szempontjából. Ez azonban nem jelenti azt, hogy időnként ne lenne szükségünk egyedüllétre. Vizsgálatok alapján ez egyáltalán nem megy a kapcsolat rovására, sőt. Az egyedül töltött idő segíthet minket még jobban értékelni a szociális kapcsolatainkat. Ráadásul a minőségi idő úgy tűnik, hogy az empátiaérzékünket is növeli a körülöttünk élőkkel szemben.

Ne hagyd ki! A stressz több probléma forrása lehet, mint gondolnád

Tanuljuk meg értékelni az önmagunkkal töltött időt!

Bizonyos időközönként szükségünk van minőségi énidőre a testi-lelki egészségünk érdekében. Még akkor is, ha elfoglaltak vagyunk, ha a kötelezettségek és találkozók sűrűnek is tűnnek, hetente egy-két alkalommal érdemes önmagunknak is megadni a figyelmet.

Új inspiráció

Találjunk új inspirációt, ismerjük meg önmagunkat jobban, pihenjünk, relaxáljunk, engedjünk teret azoknak a dolgoknak, amiket szenvedéllyel tudunk csinálni. Számtalan lehetőségünk lehet. Üljünk be egy filmre egyedül a moziban, utazzunk el valahova, kezdjünk el valami egészen újat tanulni vagy csak menjünk el kirándulni. A lényeg, hogy ilyenkor valóban magunkra fókuszáljunk.

A koronavírus szülte kényszermagány és a minőségi idő

A fentiek most a koronavírus hullámainak kellős közepén fokozottan átértékelődnek, hiszen az utóbbi időben többet volt mindenki egyedül, mint társaságban. Az, hogy minderre miként reagálunk az már csak rajtunk múlik. Ami fontos: az idegeskedés és a pánikszerű hangulat nem sokat segít, éppen ezért próbáljunk meg az élet apró örömeire koncentrálni. Például arra, hogy most kaptunk időt lelassulni, befelé, önmagunk felé fordulni. Lehetőséget kaptunk arra, hogy a fentieket szépen, akár apránként, napra nap beépítsük az életünkbe. Mindez pedig nem azt jelenti, hogy ne tartsd a kapcsolatot a külvilággal. Ha személyes találkozóra nincs is lehetőség, az online nyújtotta opciók tárháza szinte kimeríthetetlen. Persze tudjuk, hogy z nem ugyanolyan, de mégis több, mint a semmi, célként pedig lebegjen a szemünk előtt: minél inkább betartjuk az elszigetelődést, annál hamarabb vége lehet ennek az időszaknak. Sok türelmet mindenkinek! Tartsatok ki! A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik

Exit mobile version