A modern életmódot folytató nők és férfiak életében jelen lévő stressz számos probléma forrása lehet. A bajt nemcsak a feltűnő mellkasi fájdalom és az erős szívdobogás jelezheti, de apróbb tünetek is. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont  szakorvosa azokra a jelekre hívja fel a figyelmet, melyeket a menedzserkardiológia hivatott kivizsgálni.

Folyamatos stressz

Az utóbbi években egyre nyilvánvalóbb adatok látnak napvilágot arról, hogy a stressz, a folyamatos teljesítményorientáltság önálló entitásként jelenik meg a szívbetegségek terén, speciális tünetekkel, kórfolyamatokkal, melyek egyedi kivizsgálási, terápiás, követési megközelítést igényelnek a kardiológusok részéről. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kardiológiai problémák

Menedzsereknél vagy más feszített életmódot folytató nőknél, férfiaknál a kardiológiai problémák jellemzően negyvenéves kor körül és afölött jelentkeznek. A nők 55 éves kor körül és utána szembesülhetnek a betegségekkel – sokszor előzetes tünetek nélkül. Az életkorban látható eltolódás mögött biológiai okok állnak: a hölgyek a menopauza után válnak sebezhetőbbé, amikor az ösztrogéntermelésük már nem védi őket a szívproblémákkal szemben – ismerteti dr. Vaskó Péter.

Mikor szükséges a kivizsgálás?

Léteznek olyan tünetek, melyek mindenképpen okot adnak a menedzserkardiológiai kivizsgálásra.

Gyors kifáradás fizikai terhelés közben 

Jellemző tünet, hogy a korábban gond nélkül végzett mozgás egyre jobban fáraszt, vagy esetleg látványosan csökken a teljesítmény. Mögötte gyakran az áll, hogy a szív nem képes elég vért pumpálni a testbe. Ha pedig valaki pihenés után is kimerültnek érzi magát, mindenképpen érdemes kivizsgáltatnia magát. Vonatkozik ez arra is, ha mentálisan nem tudod a korábban megszokott teljesítményt nyújtani.

Szexuális problémák

Az erekció csökkenése klasszikus jele lehet a szívbetegségnek. Természetesen a tünet mögött számos más ok is állhat, mint a szorongás, a stressz, a fiziológiai faktorok, de az is előfordulhat, hogy a beszűkült artériák képtelenek a péniszbe pumpálni a vért. Az erektilis diszfunkció két leggyakoribb szív-érrendszeri oka az érelmeszesedés és az endothel diszfunkció. Az előbbi az ereket szűkíti és merevíti, az utóbbi megakadályozza az erek megfelelő ellazulását, ami megnehezíti a véráramlást. Vagyis az urológus mellett érdemes kardiológust is felkeresni a problémával.

Mellkasi szorítás, fájdalom

A mellkasi fájdalom és szorítás érzése igen ijesztő lehet, különösen, ha fiatalabb vagy középkorú, ám stresszes életet élő személy tapasztalja. Igen gyakran maga a stressz okozza a pánik szindrómához hasonló érzést, ám akár szívprobléma is állhat a háttérben. A szívbetegség miatt kialakuló mellkasi panasz jellemzően akkor alakul ki, amikor az érintett aktív, a tünet lassan teljesedik ki, és inkább nyomásérzést jelent, mint szorítást, valamint a fájdalom gyakran más testrészekben is jelentkezik.

Nyak- vagy állkapocsfájdalom

A mellkasi fájdalom gyakran együtt jár a nyak, az állkapocs vagy a vállak fájdalmával, sőt, ritkábban az is előfordulhat, hogy a mellkasban nem is jelentkezik panasz. A nyak és az állkapocsfájdalom ugyanakkor utalhat angina pectoris-ra, amikor is a szív nem jut elég oxigéndús vérhez. Ennek háttérében legtöbbször a koszorúér-meszesedés miatt kialakult szűkület húzódik meg, és mindenképpen kardiológiai vizsgálatot igényel.

Légzési problémák alvás közben

Azoknál, akik éjszaka levegő után kapkodva ébrednek – vagyis alvási apnoé betegségük van – megnő a kockázat a magasvérnyomás-betegségre, a szívinfarktusra, a stroke-ra, a pitvarfibrillációra. Az oxigénhiány ugyanis nemcsak a vérnyomást emeli meg, hanem a szívritmust is felpörgeti. Éjjel gyakran szívritmuszavarok is kialakulnak, ami nagy veszélyt jelent. Nem véletlen, hogy, ha a kardiológus rendszeres éjjeli ritmuszavarra derít fényt, azonnal alvásvizsgálatot javasol.

Duzzadt lábak

Ha valaki alig tudja a cipőbe préselni a lábát, vagy nagyon mélyen bevág a zokni gumija, ez utalhat vénás keringési zavarra és szívproblémára is. Amennyiben a szív nem keringeti megfelelően a vért, a vénák a felesleges folyadékot előbb-utóbb a testszövetekbe pumpálják, például a lábakba, a hasba. Ha a bőrt benyomva sokáig ott marad a mélyedés, mindenképpen szükséges a kardiológiai kivizsgálás.

A menedzserkardiológia több egyszerű orvosi vizsgálatnál

A menedzserkardiológia természetesen nem csupán az orvosi vizsgálatokra épül, hiszen például a szívultrahangon, a terheléses EKG-n, a nagylabor-, az arteriográfos és a szívstressz-vizsgálatokon túl nagy hangsúly helyeződik az életmódorvoslásra is.

A munkaképesség megtartása

Menedzsereknél ugyanis különösen fontos a munkaképesség megtartása, így kiemelt helyen kezelik a terápia során az életmódorvoslás eszközeit, a mozgás-, a táplálkozás- és a mentális terápiát.  Természetesen mindezt az esetleg szükséges gyógyszeres terápia mellett alkalmazzák, így nemcsak a megelőzésben, kezelésben érnek el jó eredményt, de az életminőség és a teljesítőképesség javításában is. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Forrás: Femina

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik