Napokon belül a tömeges megbetegedés időszakába léphet át Magyarország – mondta hétfőn az operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón a koronavírus-járványról az országos tisztifőorvos. Amennyiben így lesz, várandós kismamák is megbetegedhetnek, mi lesz velük és a babákkal?

Nagy-Britanniában az idősek és a betegek mellett a harmadig legnagyobb kockázatú csoportnak a várandós nőket nevezték meg. Nekik azt tanácsolják, hogy 12 hétig ki se mozduljanak otthonról – írja a Time magazin internetes kiadása.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus arról beszélt, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a terhes nőknél nagyobb problémát okozna a koronavírus, mint a krónikus betegeknél. A kockázatot náluk is a legyengült szervezet ellenálló képességének csökkenése okozhatja.

A WHO egy 147 várandós kismamával végzett kutatás alapján arra a megállapításra jutott, hogy 91%-uk minden gond nélkül meggyógyul, 8% esetében alakul ki súlyos, 1% esetében pedig kritikus állapot. A legfontosabb kérdés, hogy a vírus milyen hatással van az újszülöttekre, azt elkapják-e a fertőzött anyától. A kutatások érdekes eredményeket mutatnak.

A koronavírus a légutak váladékában él, ott terjed és onnét kikerülve fertőz. Jó hír, hogy a kutatók eddig nem mutatták ki az anyatejben a vírust. Mivel a jelek szerint a véráramba sem jut be, így a fertőzött édesanyáknak a kisbabája nem lesz fertőzött. A pici csak az születése után fertőződhet meg például egy puszival.

A LikeNews.hu országos hírportál információi szerint az olaszországi Civitanova kórházát szinte teljesen átalakították a koronavírus-fertőzött kismamák számára. Beszámolók szerint a szülés után azonnal elkülönítik a gyermekeket. Erre azért lehet szükség, hogy ne fertőződjenek meg a picik.

A babák elkülönítésében egyébként megoszlik az országok gyakorlata. Kínában a fertőzöttként azonosított nőket röviddel a szülés után két hétre elkülönítették a babájuktól, akiket ezalatt táppal etettek. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) is hasonló ajánlásokat fogalmazott meg. A brit gyermekgyógyászati testület (RCPCH) viszont ezzel szemben azon az állásponton van, hogy a szoptatás a kellő elővigyázatossággal megengedhető, mert az anya és a baba együtt maradásából származó előnyök nagyobbak, mint az esetleges megfertőzéssel járó kockázat – írja az Index.

Egy 2143 gyermeken végzett friss kínai kutatás szerint a gyerkőcök 94%-ánál tünetmentes, vagy enyhe lefolyású volt a betegség 6% viszont kritikus állapotba került. A felnőtteknél 18,5% volt a kritikus arány. A gyerekek közül a 6%-os kritikus csoportot vizsgálva kiderült, hogy többségük 5 év alatti, és különösen az 1 évesnél fiatalabbak vannak veszélyben – írja a Time.com.

Téves tehát az a kép, hogy a gyermekeknél semmi problémát nem okoz a vírus. Az 5 évnél fiatalabbakra pedig kifejezetten veszélyes lehet. Ezért is fontos, hogy ne vigyük őket játszótérre, közösségbe, maradjon otthon mindenki.

Nézd meg az alábbi videót és döntsd el, hogy te felelősen cselekszel-e most a járvány idején!

Kiemelt kép: Fertőtlenítés egy óvodában – Forrás: MTI/Krizsán Csaba