Az a tapasztalat, hogy az idősebbek vágynak a beszélgetésre, társaságra, de nem akarnak zavarni. Ne lehetőséget biztosítsunk az idős hozzátartozóknak a telefonálásra, hanem mi legyünk az aktív kezdeményezők – mondja dr. Purebl György egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Ötletek az idei karácsonyozáshoz

A legtöbb családban nem a korábban megszokott hagyományok szerint ünneplik idén a karácsonyt. Hogyan legyen mégis meghitt az ünnep, ha a fizikai találkozás nem lehetséges? Miként vonjuk be az idős, elszigetelt családtagokat? Milyen módon vihetünk békét, nyugalmat az idei különös ünnepi időszakba? – ehhez adott hasznos tanácsokat dr. Purebl György egyetemi tanár.

Karácsonyfa a Bazilika előtt – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Nem ideális az idei ünnep

Ez a pandémiás helyzet nem ideális az ünnepléshez, vagy ahhoz, hogy a nagy családdal körül üljük az asztalt, viszont a karácsony bensőségességét adó találkozásokról, beszélgetésekről nem kell lemondanunk – mondja Purebl György egyetemi tanár.

Virtuálisan együtt lehetünk

Ez a szomorú helyzet, teszt is egyben, hogyan tudjuk ezt a karácsonyt kicsit más tartalommal megtölteni, és az örömünnep helyett intimitást vagy egymáshoz való kapcsolódást keresni benne. Még ha fizikailag nem is tudunk együtt enni, inni, nevetni, de virtuálisan együtt lehetünk – mondta az oktató.

Ne csak siránkozzunk!

A Magatartástudományi Intézet igazgatója mindenkit arra biztat, ne csak szomorkodjunk, siránkozzunk, hogy ez a karácsony nem lehet olyan, mint a korábbiak, hanem használjuk ki a 21. század által kínált lehetőségeket az online térben való együttlétre, közös játékra, beszélgetésre, írja a BudapestKörnyéke.

Karácsonyi díszkivilágítás a belvárosban – Fotó: BPK

Folyamatosan kapcsolatban legyünk egymással

Az izolációt fizikailag ugyan fel kell vállani, de virtuálisan nem. Nagyon fontos, hogy folyamatosan kapcsolatban legyünk egymással, azokkal az idős, beteg hozzátartozóinkkal, akik el vannak szigetelve a külvilágtól, jobban be vannak zárva, mint mi.

Tervezd meg az online karácsonyt

A pszichiáter szakorvos szerint különösen jelentős az is, hogy ezek az online találkozások legyenek ugyanúgy tervezettek, mint egy fizikai találkozó: legyen meghatározott tartalmuk, időpontjuk, időtartamuk, gondoljuk át mit fogunk egymásnak mondani, mit kérdezünk a másiktól.

Töltsük meg tartalommal a találkozást

Tudatosan törekedjünk, hogy a virtuális találkozásoknak is legyen rítusa, mélysége. Most bejglisütés vagy halászléfőzés helyett ebbe kell kicsit több energiát fektetni, hogy tartalommal töltsük meg a virtuális találkozásokat – tanácsolja a szakember, hozzátéve, hogy az első hullám tapasztalatai alapján látszik: az idősebbek, akik azt gondolták magukról, hogy sohasem fognak megtanulni internetezni és közösségi médiát használni, sokuk egészen jól boldogul.

Mi kezdeményezzünk

Dr. Purebl György arra is kitér, hogy sok kreativitást lehet vinni a távolságtartó személyes találkozásokba is. Példaként említi, hogy oda lehet menni a nagymama ablaka alá szerenádozni, vagy lehet együtt sétálni. Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet a professzor, hogy ne lehetőséget biztosítsunk az idős hozzátartozóknak a telefonálásra, hanem mi legyünk az aktív kezdeményezők.

Vágynak a találkozásra az idősek

Az a tapasztalat, hogy az idősebbek vágynak a beszélgetésre, társaságra, de nem akarnak zavarni, nem mindenki használja ügyesen a modern technikai eszközöket, és ez meggátolja őket a kapcsolatfelvételben.

Találjuk ki, hogyan lehet meghitt az ünnep

Kevés, hogy rendelkezésre állunk, nekünk kell aktívnak lennünk, hogy felkeressük akár személyesen, akár telefonon vagy interneten az elszigetelt családtagokat. Ne csak elfogadjuk, hogy ez a karácsony most más, hanem találjuk, ki, hogyan lehet jó és meghitt – fejti ki a szakember.

Segíti a betegek gyógyulását

A professzor az éppen kórházban fekvő és lábadozó betegeket és hozzátartozóikat is arra ösztönzi, hogy bátran tartsák a kapcsolatot egymással telefonon, hiszen ez valamennyit pótol a személyes találkozásból, és segíti a betegek gyógyulását.

Sok a szorongásos ember

Már vannak olyan vizsgálati eredmények, amelyek azt mutatják, hogy a COVID-19-en átesettek között sok a szorongásos zavar, a trauma, megnő a pánikbetegség és a depresszió gyakorisága, ugyanakkor nem csak az érintett betegeknél, hanem az őket ápoló hozzátartozók és egészségügyi személyzet között is.

Közösségi krízis

„A COVID egy közösségi krízis, hiszen az emberek együttérzők, így nemcsak magát a pácienst viseli meg a betegség, hanem azt is, aki gondoskodik a másikról.  Minden nagy járvány krízishelyzetet jelent, de mivel 102 éve nem volt Európában pandémia, már nagyon elszoktunk ettől. Ugyanakkor az utóbbi nyolc hónapban már sokat megtanultunk arról, hogyan lehet együtt élni a koronavírussal, sok jó megoldás született, hogyan tudjuk a negatív hatásokat minimalizálni”– mondja a szakember.

Pozitív cél a jövőben

A professzor arról is szól, hogy a legtöbb embernek van spirituális dimenzió az életében, ami ezekben a krízishelyzetekben, illetve – ettől függetlenül – a karácsonyhoz kapcsolódóan felerősödik. Ez nem feltétlenül a vallásosságban nyilvánul meg, lehet az élet értelmében vagy valami pozitív jövőbeli célban való hit. Érdemes ennek minél nagyobb teret adni a saját életünkben, ugyanakkor ne erőltessük rá a saját spiritualitásunkat másokra – teszi hozzá Purebl György.

Megerősítheti az embereket ez a helyzet

A pszichiáter szakorvos abban bízik, hogy a családok és az egyének is megerősödve kerülnek majd ki ebből a nehéz helyzetből, és kiderül, hogy a karácsony akkor is lehet jó, illetve tartalmas, ha nem vagyunk fizikailag együtt. Talán visszakapja kicsit az intimitását a szeretet ünnepe, megtanuljuk, hogy nem a vásárlásról, a fogyasztásról szól, és a 2021-es karácsony még szebb lesz majd, ha ezeket a felismeréseket átvisszük, beépítjük a jövő évi ünnepbe. 

Kiemelt kép: Az ország karácsonyfája a Kossuth téren – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu