Ráesett a meredek udvarról kiguruló Ford típusú személyautó motorháztetejére egy asszony Salgótarjánban 2019. szeptemberében. A személygépkocsi az utcán egy másik utánfutós járművel ütközött, az asszony a helyszínen belehalt a sérüléseibe. A guruló gépjárműnek nem volt megfelelően behúzva a kéziféke. Az áldozat fia ellen vádat emeltek.

2019. szeptember 30-án autójával a háza udvaráról akart kihajtani a ház előtti úttestre egy férfi Salgótarjánban.

A  garázsból kiállva a gépkocsit elejével a kapu irányába megállította, a kéziféket egy kattanásnyi magasságban húzta fel, és kiszállt, hogy kinyissa a kétszárnyú kaput, a motort járva, a jármű sebességváltóját üresben hagyta.

Miközben a kapuhoz ment és annak mindkét szárnyát kinyitotta, kijött az udvarra az édesanyja. A nő a nagy szél miatt a nyitott kapuban a kezével kitámasztotta a jobb oldali kapuszárnyat. Ekkor a lejtős területen a nem megfelelően rögzített személygépkocsi megindult a kapu felé, mintegy 23-28 km/h sebességre gyorsult, és a kapunál a nő lábának hátsó részének ütközött, aki ettől egyensúlyát vesztve háttal ráesett az út irányába haladó autó motorháztetejére.

Éppen akkor érkezett a ház előtti útszakaszra egy utánfutót vontató személygépkocsi, amikor a férfi autója a nyitott kapun át kigurult az úttestre. Az autó az utánfutó jobb oldalának ütközött.

A férfi édesanyja az ütközés után az úttestre zuhanva olyan súlyos, az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt.

A nyomozás során megállapították, hogy a kézifék, amennyiben azt a férfi megfelelően, 10-11 kattanásig behúzta volna, alkalmas lett volna a gépkocsi megfelelő rögzítésére, de annak mindössze egy kattanásnyi felhúzása nem volt képes a jármű elszabadulásának megakadályozására. A KRESZ szerint járművet őrizetlenül hagyni abban az esetben szabad, ha a vezető gondoskodott arról, hogy a jármű önmagától ne indulhasson el.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a kellő figyelmet és körültekintést elmulasztó férfi ellen, melyben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, közúti járművezetéstől eltiltást, és a nyomozás során keletkezett bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta. 

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: NMRFK